arrow_drop_up arrow_drop_down
De 3 voorwaarden voor een lerende organisatie.

De 3 voorwaarden voor een lerende organisatie.

2019/09/05 - Voor elke voorwaarde geven we een uitsplitsing van de behoefte en geven we voorbeelden van zaken die u kunt invoeren die uiteindelijk meer groeimogelijkheden bieden voor uw medewerkers.

1. Een ondersteunende leeromgeving

 

Mensen moeten zich comfortabel voelen om hun gedachten en meningen te uiten, wat inhoudt dat ze het niet eens mogen zijn met managers, "duidelijke" vragen stellen en fouten toegeven.Om dit gevoel van psychologische veiligheid te creëren, is het noodzakelijk dat managers empathisch en ondersteunend zijn.Het verkennen van het onbekende en het nemen van risico's is een ander kenmerk van een leeromgeving, wat op natuurlijke wijze zou moeten gebeuren als je de psychologische veiligheid correct benadert. Als mensen zich comfortabel voelen bij het toegeven van hun fouten, dan zullen ze eerder geneigd zijn om iets nieuws te proberen.Tot slot biedt een ondersteunende omgeving tijd voor reflectie. Als je van het ene project naar het andere gaat zonder dat je tijd hebt om te begrijpen wat er goed ging (en wat niet), mis je waardevolle lessen die in de toekomst tijd, geld en moeite kunnen besparen.


2. Concrete leerprocessen en –praktijkenOm een lerende organisatie op te bouwen is het belangrijk om duidelijke processen te hebben voor het verzamelen, interpreteren en verspreiden van informatie. Retrospectieve bijeenkomsten bieden niet alleen tijd voor reflectie, maar bieden ook een platform voor het begrijpen van het oorspronkelijke doel van een project, wat er daadwerkelijk is gebeurd en hoe dingen kunnen worden bijgestuurd voor andere projecten.Informatie alleen is niet erg nuttig. Ervoor zorgen dat er manieren zijn om informatie te verspreiden over de hele de organisatie is net zo belangrijk als het verzamelen ervan. U kunt een interne wiki opzetten, lessen van verschillende teams delen in een wekelijkse nieuwsbrief, of informele leersessies organiseren waar individuen hun expertise met anderen kunnen delen.


3. Leiderschap dat het leren versterktManagers en ander senior management moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om het opbouwen van een lerende organisatie. Stimuleren ze het debat en vragen ze om nieuwe perspectieven op problemen, of verwachten ze dat iedereen in de rij gaat staan? Als managers tijd maken voor terugblikken en reflectie, of kritiek en tegengestelde meningen uitnodigen, dan zal dat gedrag zich eerder verspreiden over de hele onderneming.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?