arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom het belangrijk is in te zetten op individuele groei.

Waarom het belangrijk is in te zetten op individuele groei.

2019/09/12 - Individuele groei is afhankelijk van de organisatiecultuur. De overgang van de essentiële behoeften om te overleven naar zelfrealisatie, is vaak een zeer persoonlijke reis.

Nu we zoveel tijd van ons leven op het werk doorbrengen, ligt de verantwoordelijkheid bij de organisatie om een omgeving te creëren die groei en ontwikkeling ondersteunt. De meeste organisaties weten hoe ze moeten voldoen aan de bestaande behoeften van hun werknemers (die op zijn meest elementaire niveau kunnen bestaan uit het ter beschikking stellen van een laptop en een bureau), maar er is meer voor nodig dan dat om echte betrokkenheid te ontsluiten.Hoewel u binnen een paar weken een effectief mentorprogramma kunt opzetten, kan het iets langer duren om uw bedrijf om te vormen tot een lerende organisatie. Wat zeker is, is dat de voordelen die voortkomen uit het feit dat uw medewerkers op een pad van persoonlijke groei komen, veel zwaarder wegen dan de geïnvesteerde tijd en het geïnvesteerde geld.

 

"ALS WE HET GEVOEL HEBBEN DAT ONZE ROL ONS HELPT OM ONS TE ONTWIKKELEN TOT ONS "BESTE ZELF", DAN KAN DIT EEN ONGELOOFLIJK KRACHTIGE IMPACT HEBBEN OP DE BETROKKENHEID VAN DE WERKNEMERS".

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?