arrow_drop_up arrow_drop_down
Empathie als basis voor werkrelaties.

Empathie als basis voor werkrelaties.

2019/09/19 - Hoewel het misschien niet helemaal eerlijk is om te zeggen dat "mensen hun bazen opgeven, niet hun baan", is het waar dat managers een enorme impact hebben op onze algemene ervaring op de werkplek.

In het verleden was de rol van het management vooral gericht op uitvoering en efficiëntie, maar de laatste jaren is de focus verschoven naar coaching en empathie. Managementondersteuning is gericht op het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het in staat stellen van medewerkers om meer te doen, zonder te vertrouwen op de verouderde methoden van beloning en bestraffing. Een dergelijke aanpak zal alleen maar leiden tot een grotere betrokkenheid van de medewerkers.


Overgang van transactioneel naar transformerend leiderschap


Pulitzer prijswinnende historicus James MacGregor Burns formaliseerde het idee van twee verschillende benaderingen van managementondersteuning in zijn tekst uit 1978, "Leiderschap".


Transactioneel leiderschap richt zich op toezicht, organisatie en prestaties. De focus ligt vaak op specifieke taken en gebruikt beloning en straf als motivatietechniek.Transformationeel leiderschap is wanneer "leiders en hun volgelingen elkaar naar een hoger niveau van moraal en motivatie brengen".Voortbouwend op het werk van Burns van een paar jaar eerder, wilde de industriële psycholoog Bernard M. Bass helpen uitleggen hoe transformerend leiderschap kan worden gemeten, en hoe het de motivatie en prestaties op de werkplek beïnvloedt.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?