arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe zorgt jouw organisatie voor empathie?

Hoe zorgt jouw organisatie voor empathie?

2019/10/10 - Als ik je vraag om de sfeer op je werk te benoemen, zeg je dan vol overtuiging “open en eerlijk”? Of voel je toch wat reserves op dat vlak? In dat laatste geval is de kans groot dat er nog kan gesleuteld worden aan de empathie op je werk. En daar wordt iedereen alleen maar beter van. 

Wat is psychologische veiligheid? 


Onder psychologische veiligheid verstaan we dat collega’s zich comfortabel voelen bij elkaar, bij de teamleider en bij de baas. Dat ze hun mening vrijuit delen, dat ze fouten durven toegeven, dat ze hulp vragen en risico’s nemen. En dat allemaal zonder angst voor negatieve gevolgen, zoals aantasting van hun zelfbeeld, hun status of zelfs hun carrière. 

 

"Een open communicatie zorgt voor teams die creatiever, productiever en meer betrokken zijn bij je organisatie.” 

 

Empathy is één van de vijf belangrijkste drijfveren van een succesvol team. 

Dat heeft bedrijfsgigant Google na grondig onderzoek ontdekt bij zijn eigen personeel. Je vrij en veilig voelen om te zeggen wat je wil, zorgt voor productieve en creatieve teams. 

 

Empathie zorgt voor engagement 

En betrokken teams, dat ook. Want er is een onmiskenbare link tussen psychologische veiligheid en betrokkenheid op het werk. Wie zich veiliger voelt, toont meer engagement. Wat eigenlijk vrij logisch is. 

 

Engagement of betrokkenheid krijg je wanneer een medewerker zijn volledige zelfstandigheid op het werk wíl benutten. Maar dat lukt alleen als hij dat ook kán en mág. Dus als hij zich psychologisch helemaal veilig voelt. 

 

 

Herken de struisvogels op je werk 

Heerst er op jouw werk een gebrek aan Empathie? Dan krijg je een soort van struisvogeleffect. Mensen ontduiken elkaar en spreken niet meer vrijuit. Zoiets heeft desastreuze gevolgen voor je team en brengt uiteindelijk de hele organisatie in gevaar. 

 


Hoe herken je die struisvogels op het werk dan? Er zijn een aantal -veelal stille- alarmsignalen. Mensen die zich tijdens de lunchpauze liever afzonderen, bijvoorbeeld. Of zij die er stilletjes vanonder muizen als de baas binnenkomt. Of collega’s die nooit iets zeggen tijdens een teamvergadering. 

 

Loop deze mensen niet zomaar voorbij. Achterhaal wat er speelt in hun hoofd. Voelen ze zich nog goed op het werk? Zijn ze nog betrokken bij de organisatie? Zoniet, dan komt dat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan empathie. 

 

Hoe je dat gevoel van veiligheid creëert bij je mensen, lees je in ons volgende artikel.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?