arrow_drop_up arrow_drop_down
Drie ingrediënten voor betekenisvol werk: taken, rollen en relaties

Drie ingrediënten voor betekenisvol werk: taken, rollen en relaties

2019/10/31 - Een ander nuttig kader voor het begrijpen van "zinvolheid" werd aangeboden door William Kahn, die in 1990 een van de belangrijkste studies over de betrokkenheid van werknemers publiceerde. Kahn bestudeerde leden van een architectenbureau en adviseurs op een zomerkamp om de omstandigheden te identificeren die ervoor zorgen dat mensen zich betrokken of onthecht voelen op het werk.

In zijn artikel Psychological Conditions of Personal Engagement and Disengagement at Work, identificeerde Kahn drie factoren die van invloed zijn op de psychologische betekenis van het werk:


Taken: hoe uitdagend, gevarieerd en duidelijk omschreven taken als volgt worden beschouwd

Rollen: het prestige of de aantrekkingskracht van de rol

Relaties: de interpersoonlijke relaties en ontmoetingen die we hebben met onze medewerkers.


Wanneer deze drie aspecten van het werk aanwezig zijn, zullen de werknemers hun werk eerder als zinvol beschouwen. Uit een onderzoek van een multinationaal oliebedrijf in 2007 door de psychologen Olivier & Rothmann bleek dat psychologische betekenis een van de sterkste voorspellers van de betrokkenheid van werknemers was.


Hoe maak je het werk zinvoller voor je medewerkers?


De eerste stap om het werk zinvoller te maken is om naar de taken zelf te kijken. Zoals bij zoveel aspecten van betrokkenheid is het essentieel om een tweerichtings-gesprek te voeren met mensen in uw team om te begrijpen aan welke taken zij de voorkeur geven en om het juiste niveau van uitdaging te bieden. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat u mensen alleen de taken kunt geven waar ze graag aan werken, maar er zijn manieren om de balans in hun voordeel te verschuiven.


Job sharing: Zoek naar manieren waarop je iemands functie kunt vormgeven. Misschien vindt één persoon in uw team het leuk om met klanten te communiceren op sociale media, maar uw huidige social media manager concentreert zich liever op nieuwe inhoud en betaalde reclame. Het verschuiven van verantwoordelijkheden kan ertoe leiden dat iedereen meer doet van wat hij of zij elke dag graag doet.

Flexibele teams: Misschien kunt u de functies van mensen niet opdelen in stukken en blokjes, maar het is nog steeds mogelijk voor mensen om aan verschillende taken te werken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen als onderdeel van grotere projecten die op verschillende afdelingen worden uitgevoerd.De tweede stap om taken zinvoller te maken, is om ze te verbinden met het grotere geheel.Als je iemand een taak geeft zonder enige context te schetsen, dan is het onwaarschijnlijk dat hij of zij het erg aantrekkelijk zal vinden. Maar zelfs de meeste routineklussen zijn vaak gebonden aan een hoger doel. Neem de situatie waarin John F. Kennedy de NASA bezocht en een conciërge vroeg wat zijn werk was. Het antwoord van de man "Ik help een man naar de maan te sturen" laat zien dat hij het grotere plaatje begreep.


Het is echter gemakkelijk om het perspectief te verliezen, zelfs als je je werk afwisselend en uitdagend vindt. Om dit tegen te gaan, moeten managers ervoor zorgen dat ze voortdurend versterken hoe het werk van hun werknemer bijdraagt aan het succes van andere mensen in hun team, de afdeling, het bedrijf en in sommige gevallen de maatschappij.Maar naast de taken zelf moeten we ook rekening houden met de relaties op het werk.Uiteindelijk kunnen we betekenis vinden door de mensen met wie we onze dagen doorbrengen. Dit kan zijn omdat we dezelfde overtuigingen en waarden delen, of gewoon omdat we elkaar respecteren.Een bedrijf dat dit principe perfect belichaamt is Toyota, die het belang van respect op hun website benadrukt. "In onze relaties met onze collega's en met anderen is het belangrijk dat iedereen gerespecteerd wordt, zowel voor wat hij/zij bijdraagt als wie hij/zij is.


Respect voor onze collega's is een houding die moet worden gecultiveerd, maar het is net zo belangrijk om mogelijkheden te creëren waar medewerkers kunnen connecteren, zoals het plaatsen van een eettafel op kantoor, zodat mensen tijdens de lunch verhalen kunnen delen. Het is ook belangrijk voor managers om een voorbeeld te stellen dat anderen kunnen volgen, zoals het vinden van een gemeenschappelijke basis en het opbouwen van connecties met andere mensen in het bedrijf.


Betekenisvol werk hoeft geen ongrijpbaar concept te zijn.Betekenis is voor iedereen anders, maar er zijn een aantal solide psychologische principes die mensen in uw bedrijf kunnen helpen om meer betekenis te vinden in hun werk. Geef mensen een verscheidenheid aan taken om te doen, relateer ze aan het grotere geheel en creëer een cultuur van respect tussen mensen.


"DOOR TAKEN UIT TE VOEREN DIE AANSLUITEN BIJ ONZE VAARDIGHEDEN EN WAARDEN, KRIJGEN WE HET GEVOEL DAT WE DE MOGELIJKHEID HEBBEN OM TE DOEN WAAR WE ELKE DAG GOED IN ZIJN"

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?