arrow_drop_up arrow_drop_down
De waarde van gezamenlijke doelen en ambities

De waarde van gezamenlijke doelen en ambities

2019/11/07 - Ieder van ons komt met zijn eigen set van vaardigheden, waarden en doelstellingen, die moeten aansluiten bij die van onze organisatie om optimaal te kunnen presteren. In de organisatiepsychologie staat dit bekend als persoon-organisatie (P-O) fit,

 Het is herhaaldelijk aangetoond dat organisatiefit de sleutel is tot het behoud van goede mensen.In tegenstelling tot het concept van "culturele fit", dat kan leiden tot het aannemen van mensen waar je graag tijd mee zou willen doorbrengen, maar die niet noodzakelijkerwijs goed geschikt zijn voor het bedrijf, richt "organisatorische fit" zich op de waarden, motivaties en attitudes van een medewerker.


Wanneer er een goede afstemming is tussen de waarden van de organisatie en die van het individu, is het resultaat een hogere werknemerstevredenheid en -prestatie.


Organisatorische fit is meer dan werken met gelijkgestemden


De meeste onderzoekers definiëren P-O fit als de compatibiliteit tussen een organisatie en een individu, maar Amyl Kristof, hoogleraar Management aan de Universiteit van Iowa, heeft een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten fit en hoe ze samenwerken om een bedrijfscultuur te creëren:


´â╝Supplementary fit: komt voor wanneer een werknemer "de kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van andere individuen aanvult, verfraait of bezit".

´â╝Complementaire fit: komt voor wanneer de kenmerken van een persoon de omgeving " tot een geheel maken ", of toevoegen aan de omgeving wat er ontbrakEen andere manier om naar "fit" te kijken is als " behoefte-aanbod" - wanneer een organisatie voldoet aan de individuele wensen van een individu en de "eisen-verplichtingen" wanneer een individu over de vaardigheden beschikt die nodig zijn om aan de vraag van de organisatie te voldoen.Kristof heeft al deze factoren verenigd in een beknopte definitie die aantoont welke eisen aan de organisatorische fitheid worden gesteld.P-O fit is "de compatibiliteit tussen mensen en organisaties die ontstaat als"


:1. Minstens één partij zorgt voor wat de andere partij nodig heeft.

2. Ze vergelijkbare fundamentele kenmerken met elkaar delen

3. Beide bovenstaande zaken aanwezig zijn

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?