arrow_drop_up arrow_drop_down
Welke eigenschappen bezit jij als empathische manager?

Welke eigenschappen bezit jij als empathische manager?

2019/12/05 - Eind jaren ’70 werd empathisch leiderschap voor het eerst beschreven door Pulitzer prijswinnaar en historicus James MacGregor Burns. Enkele jaren later onderzocht industrieel psycholoog Bernard M. Bass de werkelijke impact ervan op de motivatie en prestaties van werknemers. 

Bass identificeerde vier eigenschappen van de empathische leider waarmee hij zijn team gelukkig houdt en dus ook succesvol maakt. Interessante bevindingen die ik in dit artikel graag deel met jullie. 


Welke eigenschappen van een empathische manager herken je in je eigen managementstijl? 


1: Geef elk teamlid jouw individuele aandacht 


Hoe goed let jij bijvoorbeeld op de behoeften van elk teamlid? Weet je waar eenieder mee zit? Wat ze nodig hebben om te groeien?  


Neem de nodige tijd om te luisteren en je mensen individueel te coachen naar het gewenste resultaat. Deze vorm van managen vereist voortdurende communicatie en ondersteuning. Zo verhoog je de intrinsieke motivatie bij elk teamlid apart. 


2: Stimuleer je mensen op intellectueel niveau 

 

Verwacht je dat de dingen op jouw manier gebeuren? Of moedig je jouw mensen aan om zelf creatief uit de hoek te komen?  


Stimuleer je mensen om zelfstandig na te denken, om zelf naar efficiënte werkprocessen te zoeken. Dan komen ze met lumineuze oplossingen en ideeën, vaak zelfs beter dan wat jij in gedachten had. Zo draag je bij tot een groter werkgeluk. 


“Zeg wat je doet en doe wat je zegt.  
Wees een positief rolmodel voor je team.”


3: Inspireer en motiveer je team dagelijks 

 

Hou jij je mensen bewust gemotiveerd? Als manager straal je de visie van je organisatie uit, elke dag opnieuw.  


Het is dan ook jouw missie om je team mee aan boord te krijgen én te houden. Bij elk gesprek, elke meeting, elke speech adem je diezelfde waarden uit. Blijf de bedrijfsdoelen helder vooropzetten. Als mensen zich in jouw visie kunnen inleven, blijven ze eerder gemotiveerd en geloven ze ook in hun eigen capaciteiten. 

 

4: Zeg wat je doet en doe wat je zegt 

 

Hoe kan je van je team verwachten dat het kwalitatief werk levert, als je zelf je zaken maar half afgewerkt krijgt? Zeg wat je doet en doe ook wat je zegt. 


Je mensen willen op jou kunnen vertrouwen, net zoals jij vertrouwt op hun kunnen. Dat wil niet zeggen dat je perfect moet zijn. Zorg wel voor enige consistentie tussen wat je zegt en doet. Het komt er dus op neer dat je een positief rolmodel bent voor je team.

 

Empathische leider laat team schitteren 

 

Samengevat: geef je teamleden veel individuele aandacht, genoeg intellectuele vrijheid, een dagelijkse portie inspiratie en wees zelf een positief rolmodel. Dan heb je als empathische manager gegarandeerd een schitterend team achter je staan. 


Hoe laat jij je team nu al schitteren?

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?