arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom betrokkenheid, empathie en relaties op het werk belangrijk zijn.

Waarom betrokkenheid, empathie en relaties op het werk belangrijk zijn.

2020/01/09 - We brengen het grootste deel van onze dag door met onze collega's, waardoor relaties met collega's een essentieel onderdeel vormen van de werkbeleving. Dit heeft ook invloed op hoe goed we kunnen samenwerken en effectieve teams vormen om met de uitdagingen op het werk aan de slag te gaan.

Nu organisaties zich losmaken van vaste hiërarchieën en meer vloeiende teamstructuren omarmen, is het nog nooit zo belangrijk geweest om een omgeving te creëren die mensen in staat stelt om hun ideeën te uiten, informatie uit te wisselen en met empathie echte menselijke connecties op te bouwen.

 

Empathie: De basis van effectieve teams

 

Psychologische veiligheid is een gedeelde overtuiging van de teamleden dat het team veilig is voor het nemen van risico's tussen mensen. Oorspronkelijk gedefinieerd door William A. Kahn als "in staat zijn om zichzelf te laten zien en in te zetten zonder vrees voor de negatieve gevolgen van het zelfbeeld, de status of de carrière", is het idee overgenomen door Amy C. Edmondson, een professor aan de Harvard Business School.

 

Edmondson benadrukt het belang van empathie tussen collega's en benadrukt het als een belangrijke vereiste in haar concept van "teaming", een vorm van projectmanagement waarbij voortdurend evoluerende teams worden gevormd als antwoord op uitdagingen.

 

Om het concept van teaming te laten werken, stelt Edmondson dat teamleden drie belangrijke kenmerken nodig hebben om te kunnen werken:

 

* Nieuwsgierigheid

Leden moeten gemotiveerd zijn om te leren over de vaardigheden en kennis van anderen.
* Passie
Teamleden moeten bereid zijn om veel moeite te investeren en zich uit te strekken om een uitdaging te overwinnen.
* Empathie
De sleutel tot samenwerking onder druk, teamleden hebben empathie nodig om de perspectieven van anderen te begrijpen op zoek naar win-winsituaties.

 

Deze flexibele aanpak voor het vormen van teams wordt gebruikt door enkele van 's werelds meest innovatieve bedrijven, waaronder Google. Als onderdeel van hun twee jaar durende onderzoek, identificeerde de technische reus ook empathie als een van de vijf belangrijkste drijfveren die succesvolle teams van elkaar onderscheiden.

 

Als gevolg van het creëren van een empathische werkplek, zullen medewerkers vaker om hulp en feedback vragen, informatie delen, fouten bespreken en experimenteren met nieuwe ideeën - dit zijn allemaal belangrijke leerstijlen die bijdragen aan een cultuur van betrokkenheid.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?