arrow_drop_up arrow_drop_down
Motivatie vinden in je band met collega's.

Motivatie vinden in je band met collega's.

2020/01/16 - Naast de mogelijkheid om effectieve teams te vormen, hebben intercollegiale relaties ook invloed op ons gevoel van "verbondenheid" met onze organisatie. Wanneer we ons verbonden voelen met anderen en een gevoel van verbondenheid ervaren, neemt onze motivatie om taken uit te voeren toe. Dit werd benadrukt in de Self-Determination Theory, een van de theorieën die de basis vormen voor de betrokkenheid van onze medewerkers.

Het ontwikkelen van sterke relaties en een gevoel van betrokkenheid

 

Om aan onze behoefte aan verbondenheid te voldoen, moeten we het gevoel hebben dat onze collega's een bijdrage leveren aan de teamdoelstellingen. Als we het risico lopen om door iemand in het team in de steek gelaten te worden, kan ons perspectief naar binnen verschuiven en leiden tot meer individualistisch gedrag.Sociale ondersteuning op de werkvloer kan ook onze intrinsieke motivatie verbeteren, zoals Ronen & Mikulincer aantoonden, die stelden dat medewerkers "het gevoel moeten hebben dat er ondersteuning beschikbaar is wanneer dat nodig is, dat hun capaciteiten en inspanningen worden bevestigd en gewaardeerd, en dat hun handelingen en initiatieven niet worden belemmerd of onderbroken".Hoe kunnen we teamwerk en betere relaties tussen collega's aanmoedigen?Als het gaat om het creëren van een gevoel van psychologische veiligheid, is het aan managers om het soort gedrag te vertonen dat zij in hun team willen zien. Managers moeten oprechte vragen stellen, aandachtig luisteren en hun eigen enthousiasme tonen voor de doelstellingen van het team. Als ze dat doen, zullen dezelfde drie kenmerken die nodig zijn opdat Edmondson's "teaming" deel gaat uitmaken van de cultuur.Naast de inspanningen van het management, moet ook de erkenning van collega's worden aangemoedigd, zowel in de dagelijkse omgang met elkaar als door middel van teamaankondigingen. U kunt communicatiekanalen specifiek voor lof opzetten, of risico's en recente prestaties in wekelijkse bijeenkomsten benoemen.Sterke relaties tussen collega's kunnen tijd kosten om op te bouwen, maar ze creëren een omgeving waarin iedereen zich op zijn gemak voelt om zijn mening te uiten, vragen te stellen of informatie te delen, wat op zijn beurt het leren, samenwerken en innoveren ondersteunt. Relaties op de werkplek zijn veel meer dan een inhaalslag over het weekend tijdens een maandagmorgenkoffie.


"ALS WE ONS VERBONDEN VOELEN MET ANDEREN EN EEN GEVOEL VAN VERBONDENHEID ERVAREN, NEEMT ONZE MOTIVATIE OM TAKEN UIT TE VOEREN TOE.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?