arrow_drop_up arrow_drop_down
6 tips voor een feedbackcultuur in teams.

6 tips voor een feedbackcultuur in teams.

2020/01/24 - Als team is het een uitdaging overzicht te hebben op dat waar iedereen mee bezig is. Door in groep feedback te geven en te evalueren worden mensen aangemoedigd zich als team op de resultaten te concentreren. Ze vieren successen en pakken zaken die minder goed gelukt zijn aan als groep, in plaats van zich te concentreren op wie ze moeten belonen of beschuldigen. 

Hier zijn zes methoden te helpen bij het geven en ontvangen van feedback aan een team.


Hou regelmatig tussenevaluaties. Dit is een snelle en effectieve manier voor teams om hun prestaties te verbeteren. Een korte (bv staande) vergadering om na te denken over een project of puur dagdagelijks operationele taken. Het kan gebeuren als het project is voltooid of na een specifieke fase. Het hoofddoel is het analyseren van de resultaten, het proces en het identificeren van verbeterpunten. Zo  ontwikkel je een feedbackcultuur en bespaar je veel tijd en geld. Het is gemakkelijker (en goedkoper) om kleine aanpassingen te maken in plaats van grote fouten te corrigeren wanneer men al te ver in de tijd gevorderd is.  


  • Voorzie een ruimte om na te denken, beoordelen, analyseren en van koers te wijzigen. Dit hoeft geen afgesloten ruimte te zijn. Zolang je andere teams niet stoort. Creëer een veilige ruimte voor mensen om eerlijk te zijn, vooral wanneer ze aan de slag gaan. 
  • Bespreek eventuele spanningen en problemen zodat deze meteen kunnen aangepakt worden. De meeste evaluaties zijn vaak te projectgericht. Moedig mensen aan om teamkwesties zoals samenwerking, communicatie, etc. aan te pakken. raag mensen om specifiek te zijn bij het geven van feedback. Bespreek persoonlijke zaken privé, niet in groep. 
  • Coach het team om te bepalen wat er onder hun controle is en wat niet. Vaak worden teams gefrustreerd door externe problemen die hun prestaties beïnvloeden, maar volledig buiten hun bereik liggen. 
  • Stel vragen: Wat was het beoogde resultaat? Hoe zijn we tot het resultaat gekomen? Wat ging goed? Wat had beter kunnen gaan? Wat willen we nu proberen? Wat stoort ons? Wat hebben we niet geprobeerd? Welke verrassingen of spanningen hadden we niet verwacht? 
  • Voorzie de gelegenheid om vooruitgang te erkennen en succes te vieren. Bijvoorbeeld met een ritueel (lunch met bedrijfsbudget, lootje trekken, …) 
  • Schrijf de afspraken neer, zodat er historiek is voor evaluatie en voor afwezigen, externen, … Begin de volgende evaluatie door mensen eraan te herinneren wat er in de vorige is afgesproken.
    Laat mensen die niet betrokken zijn bij bepaalde taken kritisch zijn. Soms krijg je op die manier feedback zodat je bepaalde processen beter in kaart kan brengen. Dit om een “we hebben het altijd zo gedaan”-mentaliteit te vermijden.

Een bedrijfscultuur van continue feedback krijg je niet op 1-2-3.  

 

Door af en toe kleine zaken toe te voegen bouw je vertrouwen en werk je aan een omgeving waar vertrouwen en empathie de volledige organisatie ondersteunen.  

 

In hoeverre geeft je team nu al feedback? 

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?