arrow_drop_up arrow_drop_down
De atoombom. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 1/4

De atoombom. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 1/4

2020/02/20 - Negatieve werknemers creëren een sfeer van onenigheid. Dit heeft op iedereen effect. Ze hebben een negatieve impact op zowel de cultuur, motivatie, prestaties en hebben zo effect op de resultaten. Negatieve werknemers hebben ook een hoge risicofactor. Klachten over hun gedrag kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag als ze niet correct worden aangepakt. 

Toelaten dat moeilijke werknemers de werkvloer negatief beïnvloeden is slecht voor de resultaten. Als deze negatieve werknemers contact hebben met je klanten leidt dit uiteindelijk tot verlies van klanten. Het is onaangenaam werknemers aan te spreken op hun gedrag, maar je door hen snel attent te maken vermijd je verdere gevolgen.  

 

Laat ons bekijken naar de 4 meest voorkomende types moeilijke werknemers en hoe hen aan te pakken. 


De meest voorkomende effecten van negatieve werknemers:
1. Lager werknemerstevredenheid.
2. Lagere productiviteit.
3. Negatief effectief op de prestaties van anderen.
4. Verlies van klanten.
5. Juridische aansprakelijkheid.
 

1. De atoombom.
Werknemers die vanuit het niets extreem emotioneel reageren. Het komt vaak voor dat werknemers van mening verschillen, maar wanneer deze de norm worden in plaats van uitzondering pakken we dit meteen aan. Atoombommen komen uit het niets en ontploffen overal. Dit is onvoorspelbaar en onaangenaam voor iedereen die ermee te maken krijgt. Ze kunnen zich gemakkelijk aangevallen voelen, zijn onvoorspelbaar en zorgen voor chaos. Ze zijn verbaal agressief en intimiderend en negeren procedures. Laat ons aannemen dat een werknemer, Tania, een goede werkkracht is, maar ze staat erom bekend te roepen, met deuren te slaan en anderen te intimideren wanneer haar gevraagd wordt projecten aan te nemen waar ze niet akkoord mee gaat. Door haar gedrag weigeren collega’s met haar samen te werken. Dit zorgt voor een onevenwicht in werkbelasting en creëert een cultuur van intimidatie. Dan is het tijd om in te grijpen. Wanneer je dit gedrag opmerkt of men je inlicht over deze situaties, is het belangrijk meteen de werknemer aan te spreken. De manier waarop je je zorgen communiceert is belangrijk. Begin door de situatie uit te leggen. Hou je bij het gedrag, niet de persoon. Benoem de details rond hun probleemgedrag en wat dit niet efficiënt maakt. Tot slot communiceer je manieren om het in de toekomst anders aan te pakken en consequenties wanneer het gedrag aanhoudt. Wees duidelijk als je het storend gedrag benoemt en de gevolgen dat het heeft op het team. Bevestig hen in hun emotie en luister. Laat deze medewerkers weten dat je er bent om te helpen en bied alternatieven aan om hun emoties op een aanvaardbare manier te uiten. Het is mogelijk dat je met emotionele werknemers op gezette tijden samenzit zodat ze op regelmatige momenten kunnen ventileren. Dit laat hen toe hun frustraties te uiten voor deze uitmonden in boosheid. Dit is een goede manier om de situatie in het juiste perspectief te blijven zien zodat ze minder snel uitschieten.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?