arrow_drop_up arrow_drop_down
De sociale vlinder. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 4/4

De sociale vlinder. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 4/4

2020/03/12 -Negatieve werknemers creëren een sfeer van onenigheid. Dit heeft op iedereen effect. Ze hebben een negatieve impact op zowel de cultuur, motivatie, prestaties en hebben zo effect op de resultaten.

Negatieve werknemers hebben ook een hoge risicofactor. Klachten over hun gedrag kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag als ze niet correct worden aangepakt. Toelaten dat moeilijke werknemers de werkvloer negatief beïnvloeden is slecht voor de resultaten. Als deze negatieve werknemers contact hebben met je klanten leidt dit uiteindelijk tot verlies van klanten. Het is onaangenaam werknemers aan te spreken op hun gedrag, maar je door hen snel attent te maken vermijd je verdere gevolgen.  


Laat ons bekijken naar de 4 meest voorkomende types moeilijke werknemers en hoe hen aan te pakken. 


De meest voorkomende effecten van negatieve werknemers:
1. Lager werknemerstevredenheid.
2. Lagere productiviteit.
3. Negatief effectief op de prestaties van anderen.
4. Verlies van klanten.
5. Juridische aansprakelijkheid.

 

4. De sociale vlinder
We hebben allemaal al eens een collega gehad die er zijn of haar persoonlijke missie in ziet van elke situatie een feestje te maken, ook al is het midden van de werkdag. Ze slagen erin om de hele dag over alle mogelijke thema’s te praten zonder er rekening mee te houden of de tijd, context of plaats het toelaten.  Ze leiden af, roddelen mogelijks meer dan andere collega’s en zijn een rem voor de productiviteit van een team. Wanneer deze collega’s niet worden ingetoomd, zal dit de stemming in het team verlagen en ervoor zorgen dat mensen vertrekken. Door hun extreme sociale ingesteldheid ruilen ze productiviteit vaak in voor tijd op hun smartphone, surfen op het internet en uitgebreide pauzes. Als leidinggevende is het aan jou deze werknemers in het oog te houden. Tegelijk wil je niet als de pretbederver overkomen. Het is belangrijk je team te helpen door een gezonde balans te ontwikkelen tussen gezelligheid en de nodige resultaten bereiken. Sociaal op het werk is uiteraard iets goed, collega’s zijn op zoek naar betrokkenheid, verbondenheid en een fijne tijd met collega’s.  Balans is het belangrijkste. Als deadlines niet worden gehaald of werk blijft liggen is het tijd om grenzen te stellen. Is er een uitvoerig prater in je team: spreek hem of haar apart en afgezonderd aan. Geef met specifieke voorbeelden aan hoe hun gedrag een negatieve impact heeft op de productiviteit. Deze dialoog zou als volgt kunnen verlopen: “Ellen, ik weet dat je ervan houdt sociaal te zijn met je collega’s en je enthousiasme is enkel toe te juichen. Onlangs heb je meer tijd gevraagd omdat je onvoldoende tijd hebt je dossiers op tijd in te leveren. Ik ben bang dat je impulsen om sociaal te zijn effect hebben op de kwaliteit van je werk. Kunnen we afspreken dat je iets minder tijd aan pauzes en iets meer tijd aan je werk kan geven? Deze collega’s zorgen voor gezelligheid, dus hoe kan je hun talenten inzetten? Laat deze mensen bijvoorbeeld teamevents organiseren of het onboardingproces in goede banen leiden. Zo wordt hun reflexmatig gedrag ingezet voor het team.  

 

Enkele extra tips:
• Spreek vooraf af met je team waar en op welke tijdstippen pauzes kunnen genomen worden.
• Als werknemers nood hebben aan concentratietijd, ontwerp dan een manier zodat ze niet gestoord worden. Bv door een duidelijk teken te plaatsen op het bureau, met hoofdtelefoons te werken, een concentratie tijdsslot, ...

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?