arrow_drop_up arrow_drop_down
3 manieren waarop managers hun werknemers gek maken.

3 manieren waarop managers hun werknemers gek maken.

2020/04/16 - Er is geen enkele manager die 's ochtends wakker word met de idee om zijn of haar werknemers het leven zuur te maken. Toch geeft meer dan 80% aan van werk te willen veranderen. De leidinggevende wordt daar het vaakst aangegeven als reden. (Gallup 2018)

Wat gebeurt er dan precies en hoe kan je er als leidinggevende over waken dat je team jou niet als schuldige aanduidt?

 

1. Deelnemen aan emotionele confrontaties.

 

Door objectief te zijn blijf je professioneel. Jouw team verwacht van jou als leidinggevende dat je afbakent welk gedrag geaccepteerd wordt. 

Door af en toe uit te vliegen of je zelfbeheersing te verliezen geef je ongewild aan dat dat geaccepteerd gedrag is. Zelfbeheersing in uitdagende situaties helpt om een stabiele teamcultuur uit te bouwen gebaseerd op wederzijds respect en gezonde vormen van communicatie.

 

Hierna volgen enkele suggesties om te vermijden dat je in de dramaval terechtkomt: 

 

• Word je geconfronteerd met een onaangename conversatie? Ga volgende zaken na: wat zijn de feiten? Wat helpt in deze situatie? Is het noodzakelijk in deze situatie? Bouw je reactie op aan deze kapstokken. 

 

• Indien je slecht nieuws moet brengen, begin met iets positief. 

 

• Heb oog voor de houding, reacties en woordgebruik van je werknemers terwijl de conversatie evolueert. 

 

• Door kalm te blijven zorg je ervoor dat je een gemeenschappelijk doel nastreeft. 

 

• Kies een passende omgeving om persoonlijke gesprekken te voeren. Kan je er ongestoord praten?

 

2. Werknemers onderwaarderen.

 

Werknemers hebben appreciatie nodig voor hun geleverde prestaties. Een gebrek aan appreciatie zorgt voor burn-out en zuurheid. Het resultaat is dan ongeëngageerde werknemers die uitkijken naar betere mogelijkheden in een andere omgeving. Nog voor deze situatie zich voordoet heeft hun motivatie effect op omzet, productiviteit, cultuur, de reputatie van je bedrijf en zo ook de aantrekkelijkheid van je bedrijf voor kandidaten.

 

Werknemers die zich gewaardeerd voelen delen hun werkvreugde en zijn geëngageerd om af en toe extra prestaties te leveren en zich flexibel op te stellen.

 

Enkele manieren om je werknemers te ondersteunen in hun carrière: 

 

• Neem de tijd om hen te bedanken voor hun prestaties. 

• Erken de impact die hun werk heeft op de activiteiten van de organisatie. 

• Neem hen onder je hoede en inspireer door hen te betrekken bij nieuwe projecten. 

• Moedig hen aan opleidingen te volgen en te netwerken. 

• Voorzie een ontwikkelingsplan om hen te helpen hun doelen te bereiken.

 

Leuke manieren om je werknemers te belonen:

 

1. Ga met je werknemers lunchen. Vermijd werk als gespreksthema en leer je werknemers op een persoonlijkere manier kennen.

 2. Bedrijfskledij of andere items. Een bedrijfst-shirt, mok, … zijn eenvoudige relatief goedkope manieren om appreciatie te tonen.

 3. Geef een voorbeeldwerknemer een VIP parkeerplaats voor een week of maand. 

4. Onverwacht later mogen beginnen of vroeger mogen stoppen zijn altijd motivatoren. 

5. Voorzie een plek waar collega’s elkaar waardering kunnen tonen.

6. Unieke beloningen gekoppeld aan het behalen van 

vooraf bepaalde resultaten. Zoals een bestedings-

budget

  

3. Werken in silos

 

Werknemers die werken in een omgeving waar communicatie verwaarloosd wordt voelen zich geïsoleerd, zijn ongemotiveerd, ongeëngageerd en niet toegewijd voor de organisatie. Door geen overzicht te hebben op de impact van hun inspanningen voelen ze alsof alles wat ze doen voor niets is. Ze gaan zich afvragen waarom ze zo hard werken. Hun productiviteit zal dalen en ze zullen interesse verliezen in hun job. De kans is groot dat ze op termijn ergens anders zullen solliciteren.

 

Hieronder vind je enkele manieren om op een open manier van gedachten te wisselen met je werknemers: 

 

• Elke werknemer heeft zijn eigen communicatiestijl. Hou hier rekening mee en stuur je eigen stijl meer in hun richting.  

• Hou regelmatig teammeetings zodat je werknemers een platform hebben om ideëen te delen, frustraties en uitdagingen te ventileren. Geef hen een agenda dat een tijdsslot voorziet om bezorgdheden en ideëen te delen. 

• Moedig je werknemers aan om vragen te stellen, bezorgdheden te delen en ideëen te delen om problemen aan te pakken. Hiermee bouw je een basis van vertrouwen en een creatieve cultuur. Jouw werknemers voelen zich graag belangrijk, veilig en houden ervan dat hun

mening wordt gerespecteerd.

 

Elk teamlid is op zoek naar autonomie, betrokkenheid en vaardigheden om hun job te ondersteunen. Als leidinggevende is jouw impact enorm wanneer je je empathisch rond deze noden. Uiteraard is het onmogelijk iedereen te geven wat ze willen. Maar je team krijgt liever een kader waarin uitgelegd wordt waarom iets (nog) niet kan dan dat het moet leven in onzekerheid.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?