arrow_drop_up arrow_drop_down
Het belang van erkenning en feedback

Het belang van erkenning en feedback

2020/05/07 - Het was intussen 6 weken dat Chris zijn nieuwe job had aangenomen bij de klantendienst van een IT-bedrijf. De eerste dagen waren leuk: Nieuwe collega's leren kennen, de systemen onder de knie krijgen en beseffen dat 30 minuten op de trein ideaal is om eindelijk aan dat boek te beginnen.

Na die eerste dagen viel Chris in de gewoonten die al aanwezig waren in het team: rookpauzes, buiten kantoor lunchen op vrijdag en elke eerste donderdag van de maand een avondactiviteit met het bedrijf.

Hij had aangegeven dat kwaliteit belangrijk was. Dat hij het belangrijk vond dat de klant echt geholpen wordt. "Ik ben een allemansvriend" had hij gezegd. Maar na die eerste paar dagen is het voor Chris niet meer duidelijk of hij het nog wel goed doet.

 

Het belang van de erkenning van werknemers kan niet worden onderschat. Volgens een studie van Gallup uit 2016 zullen werknemers die zich niet voldoende erkend voelen, twee keer zoveel kans hebben om binnen een jaar te stoppen met werken. Het erkennen van goed werk kan zo eenvoudig zijn als een handgeschreven bedankje of een publieke toejuiching - wat het een goedkope optie maakt in vergelijking met bonussen en andere stimulansen die worden gebruikt om werknemers te behouden. Maar hoe weet je of jouw initiatieven voor erkenning effectief zullen zijn? De beste plaats om te beginnen is het begrijpen van de psychologische impact die feedback heeft op werknemers.

 

Waarom feedback moet gaan over de prestaties en het grotere geheel.

 

Organisatiepsychologen Hackman & Oldham benadrukten in 1976 het belang van feedback als onderdeel van de Job. Het Characteristics Model - een vijfdelig (variatie in vaardigheden - identificatie met de taken - Impact van de taken - Autonomie - Feedback) kader voor het creëren van de perfecte functie. In het model schetsen ze specifiek dat feedback werknemers leert hoe effectief ze op het werk zijn. Volgens hen is feedback nodig in een rol, omdat het ons in staat stelt om te weten hoe goed we het doen tegen de verwachtingen in, wat het gevoel van tevredenheid en competentie bevordert.

 

Op dezelfde manier heeft Deci & Ryan's zelfdeterminationtheorie - een studie uit 1985 over de motivatie van de mens - een gevoel van bekwaamheid vastgesteld als een fundamentele menselijke behoefte die nodig is om ons te motiveren om een taak op ons te nemen. Naast competentie benadrukte Deci & Ryan ook de psychologische behoefte aan "verwantschap" - een begrip van hoe een taak bijdraagt tot een groter geheel en de impact ervan op anderen.

 

Sociale omgang

 

Regelmatige interactie met onze managers en collega's kan ons gevoel van verbondenheid versterken omdat het ons helpt om ons meer vertrouwen te krijgen in onze relaties binnen de organisatie. Hetzelfde onderzoek van Gallup uit 2016 stelt dat de meest gedenkwaardige feedback rechtstreeks van de manager van een medewerker komt. Door de context erbij te vertellen en duidelijk te maken waarom iets goed/niet goed is zorgt voor een duidelijk beeld bij de werknemer.

 

Hoewel het leuk is om te horen dat je goed werk hebt verricht van anderen, is het van vitaal belang dat mensen begrijpen wat ze goed hebben gedaan, zodat ze over de feedback kunnen nadenken en in de toekomst hetzelfde soort werk kunnen blijven doen. Het is veel gemakkelijker om dit soort feedback op het moment zelf te geven dan het ophalen van specifieke voorbeelden aan het eind van het jaar. Veel organisaties vertrouwen nog steeds op jaarlijkse reviews en prestatiebeoordelingen als hun belangrijkste vorm van feedback, maar feedback op het moment zelf maakt erkenning relevanter en actiever, terwijl ook de positieve effecten worden versterkt. De laatste tijd is het tij zo ver gekeerd tegen het jaarlijkse overzicht in dat bedrijven als Adobe, Microsoft, IBM en Deloitte allemaal zijn overgestapt op een meer frequente terugkoppelingsaanpak.

 

De vraag bij feedback is steeds dezelfde: Wat probeer je te bereiken? Werknemers horen liever hoe ze het nog beter kunnen doen, dan niet te horen hoe goed ze het doen.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?