arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe voorkom ik burn out in mijn team?

Hoe voorkom ik burn out in mijn team?

2020/06/18 - Hoe maak je de werkdruk beter beheersbaar en hoe voorkom je dat werknemers een burn out ervaren? Bij het aansturen van uw team is het belangrijk om rekening te houden met hun perceptie van de werkdruk. Zelfs wanneer de eigenlijke eisen beheersbaar moeten zijn, is het gemakkelijk voor hen om zich overweldigend te voelen als de taken dubbelzinnig of slecht gecommuniceerd zijn. 

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat u het welzijn van uw medewerkers niet in gevaar brengt.

 

Duidelijke prioriteiten en doelen stellen

 

Rekbare doelstellingen hebben hun nut, maar ze moeten op de juiste manier benaderd worden. Duidelijke prioriteiten stellen en uw team dwingen zich te concentreren op belangrijke taken, helpt om de zaken in perspectief te houden. In plaats van mensen een eindeloze takenlijst te laten doorlopen, lichten ze er minstens één en hoogstens drie punten uit, waar ze zich die week op concentreren.

 

Blijf op schema met regelmatige updates van het team

 

Het is gemakkelijk om bij het begin van een project gefocust te blijven, maar na verloop van tijd kunnen andere prioriteiten en noodsituaties je van je pad afleiden. Dagelijkse evaluaties zijn een effectieve manier om op het juiste spoor te blijven en burn out te vermijden, grotere projecten op te splitsen in hanteerbare stukken, en ondersteuning krijgen van teamgenoten helpen zeker ook.

 

Vermijd multitasking tot elke prijs

 

Multitasking is 40% minder productief dan monotasking. Dit betekent dat mensen tijd nodig hebben om zich op één enkele taak te concentreren voordat ze naar de volgende overgaan. Het jongleren met 10 taken tegelijk kan snel leiden tot het gevoel dat we een overweldigend aantal dingen te doen hebben. Zelfs als onze werklast beheersbaar is, heeft multitasking een negatieve invloed op onze perceptie.

 

Wees bereid om uw verwachtingen bij te stellen

 

Sommige projecten duren langer dan verwacht, mensen worden ziek en andere prioriteiten kunnen in de weg staan. De plannen zijn goed, maar ze kunnen snel veranderen. Communicatie is de beste manier om te begrijpen of de werkdruk van uw team redelijk is of niet. Door regelmatig met uw teamleden te praten, kunt u zich aanpassen aan onverwachte vertragingen en de prioriteiten aanpassen als dat nodig is.

 

"EEN BURN OUT VAN EEN WERKNEMER KAN ZICH VOORDOEN WANNEER WE HET GEVOEL HEBBEN DAT ONZE WERKDRUK ONOVERKOMELIJK IS, WE NIET OVER DE NODIGE VAARDIGHEDEN BESCHIKKEN OM DE KLUS TE KLAREN, OF DAT ONS WERK GEWOON NIET PAST BIJ ONZE PERSOONLIJKE WAARDEN."

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?