arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe ik de bedrijfsstrategie communiceer

Hoe ik de bedrijfsstrategie communiceer

2020/06/25 - Strategie is essentieel om iedereen in een organisatie richting te geven: van de CEO tot en met de medewerkers in de eerste lijn. Medewerkers die geloven in de missie van hun organisatie zijn 72% productiever dan medewerkers die dat niet zijn.

Veel bedrijven maken echter de fout om hun strategie van bovenaf te communiceren, wat betekent dat de missie van het bedrijf de mensen in het hart van het bedrijf misschien nooit zal bereiken of aanspreken. Minder dan de helft van het personeel weet waar hun bedrijf voor staat en wat het onderscheidt van de concurrentie.


Om een effectieve strategie op te zetten, is aandacht nodig voor zowel planning, communicatie als implementatie. Wanneer medewerkers meegaan met je strategie, hebben ze meer kans om een duidelijke richting aan te voelen, zich betrokken te voelen en uiteindelijk meer betrokken te zijn bij de strategie van je bedrijf.

De link tussen strategie, interne communicatie en betrokkenheid

Een "interne communicatiematrix" is een manier om de kritische relatie tussen interne communicatie, verschillende belanghebbenden en inzetresultaten te begrijpen. Het benadrukt hoe een effectieve interne communicatiestrategie zowel betrokkenheid als strategische resultaten beïnvloedt door een gevoel van betrokkenheid te creëren en een beter begrip van de organisatiedoelstellingen te ontwikkelen. Effectieve communicatie leidt uiteindelijk tot betere innovatie, concurrentievermogen en organisatorische effectiviteit.

Zonder effectieve communicatie is bedrijfsstrategie overbodig. Het maakt niet uit hoe robuust de strategie is, als de boodschap vaag is en slechts de helft van de mensen binnen uw organisatie bereikt, zullen medewerkers er niet achter staan.

Hoe communiceer ik strategie effectief?

Hoe zorg je ervoor dat je werknemers bekend zijn met de missie van hun bedrijf?

1. Vermijd een top-down benadering
Eén enkele e-mail van de CEO is onvoldoende om de strategie te communiceren. In plaats van te proberen het in één keer te verspreiden, is het veel effectiever om de strategie te verspreiden via leidinggevenden en zelfs via de medewerkers zelf. Zoek manieren voor managers om regelmatige communicatie te integreren in de dagelijkse routines van medewerkers, zoals teamvergaderingen en 1-op-1-gesprekken. Je zou zelfs een team van medewerkers kunnen samenstellen om op te treden als ambassadeurs die updates in de strategie aan andere teams en afdelingen communiceren via presentaties of groepstrainingen.

2. Experimenteer met verschillende kanalen
E-mail is de voor de hand liggende keuze als het gaat om communicatiestrategie, maar dat maakt het nog niet de juiste keuze. Hoe zouden uw werknemers reageren als ze de communicatiestrategie zien verschijnen op social media? Misschien kun je op kantoor fysieke posters ophangen op plaatsen die de aandacht trekken?
Overleg met je medewerkers en krijg een beter beeld van de communicatiekanalen die zij gebruiken en hoe informatie zich op kantoor verspreidt. Maak gebruik van deze kanalen en bedenk een creatieve manier om je boodschap over te brengen, zodat mensen ze zich beter kunnen herinneren.

3. Geef je berichten de juiste context
Je strategie op zich betekent misschien niet veel voor je werknemers. Als je uitlegt dat je je serviceaanbod aan het veranderen bent naar aanleiding van klantenonderzoek, zullen ze veel meer achter het standpunt staan dan dat ze te horen krijgen: "Dit is de manier waarop het van nu af aan zal gaan".
Nogmaals, het is belangrijk om van het proces een tweerichtingsoefening te maken. Bij het ontwikkelen van je strategie is het nuttig om feedback te verzamelen van medewerkers om trends in klantgedrag te identificeren.

"WANNEER MEDEWERKERS MEEGAAN MET UW STRATEGIE, HEBBEN ZE MEER KANS OM EEN DUIDELIJK RICHTINGGEVOEL TE HEBBEN, ZICH GEËNGAGEERD TE VOELEN EN UITEINDELIJK MEER BETROKKEN TE ZIJN BIJ UW STRATEGIE"

 

De perfecte strategie is niets zonder communicatie

 

Je strategie mag dan perfect zijn, maar zonder de steun van iedereen in de organisatie is er geen garantie dat deze zelfs maar van de grond komt. Als je sommige van de hierboven genoemde ideeën implementeert, zal het een diepere betrokkenheid in de hele organisatie creëren.
Medewerkers de kans geven om deel te nemen aan het gesprek, hun eigen ideeën voor te stellen en de boodschap te helpen verspreiden, zal de betrokkenheid alleen al stimuleren. Communicatie is een continu proces, dus vergeet niet om het gesprek over de strategie het hele jaar door gaande te houden.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?