arrow_drop_up arrow_drop_down
Erkenning van autonomie als een fundamentele menselijke behoefte

Erkenning van autonomie als een fundamentele menselijke behoefte

2020/07/09 - De reden waarom autonomie een belangrijke vereiste is voor de betrokkenheid van werknemers is eenvoudig - een gevoel van controle in ons leven is een fundamentele menselijke behoefte. Als we geen invloed hebben op de manier waarop we een taak benaderen, dan zal onze motivatie om deze uit te voeren afnemen.

De reden waarom autonomie een belangrijke vereiste is voor de betrokkenheid van werknemers is eenvoudig - een gevoel van controle in ons leven is een fundamentele menselijke behoefte. Als we geen invloed hebben op de manier waarop we een taak benaderen, dan zal onze motivatie om deze uit te voeren afnemen.De psychologie van autonomie uitgelegdHet belang van autonomie wordt in veel academische theorieën erkend, maar vooral in de zelfbeschikkingstheorie van Deci & Ryan. De studie van de twee Amerikaanse psychologen was gericht op het vaststellen van de belangrijkste bronnen van menselijke motivatie.Deci & Ryan's werk bouwde voort op een eerder argument van deCharm, die stelde dat alle mensen het verlangen hebben om zich in controle te voelen over de oorsprong van hun gedrag - en dat dit de basis vormt voor intrinsieke motivatie.Intrinsieke motivatie is het verlangen om een taak te voltooien die voortkomt uit een inherente interesse en nieuwsgierigheid in de activiteit zelf, in plaats van door externe invloeden (extrinsieke motivatie) te verleiden.Deci & Ryan ontdekten dat wanneer we het gevoel hebben dat ons handelen afkomstig is van een externe bron, onze algemene motivatie afneemt omdat we het gevoel hebben dat we onder controle zijn. Zonder een gevoel van vrijheid in hoe (of waarom) we een taak benaderen, zullen we uiteindelijk onze interesse verliezen.Het introduceren van autonomie op de werkplekNog voor de ontwikkeling van de Zelfbeschikkingstheorie hadden psychologen en managementtheoretici de behoefte aan autonomie van werknemers op de werkplek al erkend. In 1976 stelden Hackman & Oldham het Job CharacteristicsModel voor, dat vijf kerndimensies schetste die nodig zijn voor werknemers om zich tevreden te voelen op het werk. Een van deze dimensies was de autonomie van de werknemers.Hackman & Oldham vonden samen dat wanneer autonomie wordt ondersteund, we ons verantwoordelijk voelen voor de resultaten van ons werk, ongeacht het succes of falen ervan. Zij stellen dat dit grotere verantwoordelijkheidsgevoel de motivatie verhoogt en ertoe leidt dat medewerkers meer tijd en energie in hun rol investeren.Sommigen zullen vrezen dat het invoeren van meer autonomie op de werkplek betekent dat werknemers volledig onafhankelijk zijn, maar dat is niet het geval. Als mens voelen we nog steeds een gevoel van controle terwijl we in teamverband samenwerken of het inwilligen van verzoeken voor anderen - het enige wat nodig is, is dat er geen sprake is van tegenstrijdige belangen, en dat onze interacties in lijn zijn met onze eigen persoonlijke doelstellingen en waarden.

Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?