arrow_drop_up arrow_drop_down
BeYOe Preventiecoach mentaal welzijn

De mindset van empathische mensen

2020/08/18 - Als wellbeing coach help ik mensen een sterkere relatie te ontwikkelen met hun partners, vrienden, collega's, kinderen, familieleden en zichzelf. Ik help om de communicatie te versterken, inzicht te krijgen in de oorzaken van gedrag en door een milde interne dialoog. Ongeacht de situatie van mijn cliënt, is er één vaardigheid die ik bijna altijd wilde cultiveren of versterken: empathie.

De definitie van empathie in het woordenboek is 'Medelijden' en 'sympathie' . Deze doen geen recht aan deze gecompliceerde en ongelooflijk belangrijke menselijke eigenschap. Ik zie het liever als de warme waardering en waardering voor wat het betekent om mens te zijn in een wereld die vaak vol pijn is.

Ik streef ernaar mijn cliënten te helpen empathie voor anderen te ontwikkelen, omdat het hen helpt gemakkelijker door conflicten heen te komen, wrok en ego los te laten en voorkomt dat men te betrokken raakt. Hieronder staan enkele observaties die ik in de loop der jaren heb verzameld over enkele van de meest empathische mensen die ik heb ontmoet en de denkwijze waarmee ze hun leven benaderen.

 

empathische mensen begrijpen dat er altijd een goede reden is achter iemands gedrag.

 Door te aanvaarden dat achter elk gedrag iets goeds zit achterhalen we wat maakt dat goede bedoelingen gepaard gaan met onaanvaarbaar gedrag.

Als iemand ons kwetsend vindt, kunnen we ervoor kiezen om ons ook kwetsend op te stellen of wrok te koesteren. Of we kunnen er royaal van uitgaan dat ze op dat moment hun best deden. We vragen ons misschien af wat er in hun persoonlijke leven aan de hand is om zo uit hun karakter te handelen. We gaan ervan uit dat er een goede reden is waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Dit soort vergeving maakt herstel en een niet-oordelende dialoog mogelijk.

 

Empathische mensen waarderen het dat iedereen lijdt of op een of andere manier heeft geleden.

 Lijden is universeel. Het lijden van een persoon kan een andere vorm, vorm of zelfs ernst aannemen dan dat van de buren, maar het ervaren van pijn en ongemak is hetzelfde.

Er is empathie voor nodig om te begrijpen dat iemand op elk moment een ongeziene, onuitgesproken strijd kan voeren. Zelfs als je op dit moment niet lijdt, is de kans groot dat als ik je zou vragen te denken aan de laatste keer dat je was, je het vrij snel en levendig zou kunnen beschrijven.

Het mooie van het erkennen van het lijden van anderen is dat je de volgende keer dat je lijdt, het medeleven van anderen kunt accepteren, wetende dat je niet alleen bent en nooit zult zijn in je pijn.

 

Ze begrijpen dat elke persoon iemands kind is.

 Medelevende mensen begrijpen dat mensen geen objecten zijn die verplaatst moeten worden of veroveringen zijn om te winnen. Voordat ze hatelijke gedachten of woorden op iemand richten, stellen ze de vraag: 'Voor wie doet deze persoon er toe? Wie geeft er om hen? " Het feit dat iemand er misschien niet toe doet, wil nog niet zeggen dat hij er helemaal niet toe doet. Als je jouw perspectief verschuift om het leven vanuit het standpunt van een ander te bekijken, verandert je denkwijze radicaal.

 

Ze zijn empathisch met zichzelf.

 Zelfempathie komt voor iedereen anders naar voren. Sommigen zweren dat ze gezond blijven door sterke grenzen te handhaven. Anderen hebben alleen tijd nodig of weigeren negatief over zichzelf te praten. Hoe het ook zij, ze hebben allemaal één ding gemeen: ze geven prioriteit aan hun eigen geestelijke gezondheid en zelfzorg. Ze doen dit omdat ze begrijpen dat als ze niet goed voor zichzelf komen opdagen, ze niet goed voor anderen kunnen verschijnen.

 

De Latijnse wortel van het woord ‘empathie’ is ‘compati’, wat ‘lijden mee’ betekent. Hoewel de wereld "lijden" zeker gevoelens van medelijden en sympathie kan oproepen, concentreer ik me liever op het woord "met" in deze definitie. Het is hier, met elkaar, waar onze relaties genezen, onze interne dialoog minder kritisch wordt en ons perspectief verdiept om de perceptie van anderen te omvatten. Het is met elkaar dat we leren dat we niet alleen in dit leven zijn - en dat ook nooit zullen zijn.

Wil je zelf aan de slag met empathie?

Mogen we je cookies aanbieden?