arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe ga ik om met pestgedrag?

Hoe ga ik om met pestgedrag?

2020/09/25 - Accepteer dat ze onvermijdelijk het slachtoffer zullen spelen 

Onlangs had ik een vrouw die contact met me opnam. Ze verbaasde me door te vertellen hoe haar ex reageerde toen ze de relatie beëindigde. 

'Hoe kan iemand proberen haar te vernederen bij vreemden en iedereen die ze kent? Is het typerend dat ze elk detail van de relatie nemen en deze verdraaien om van zichzelf het slachtoffer te maken? 


Dit gebeurt wanneer je de relatie beëindigt met een manipulator. 

De lastercampagne komt voort uit een combinatie van 3 factoren. Ego, de angst voor toekomstige schaamte en iemand die tot de conclusie zou kunnen komen dat de pester aan het liegen is. 

Ongeacht de reden is het nog steeds moeilijk om deze situatie te overleven. 

Dit is wat ik aanraad als je momenteel wordt gepest.


Accepteer dat er bepaalde dingen zijn waar je geen controle over hebt. 


We hebben geen controle over wat iemand achter onze rug om zegt. Als iemand een lastercampagne wil lanceren, kan dat. 

Ik raad aan om alle berichten en spraakopname te bewaren om te laten zien wat er gebeurt. 


Accepteer dat ze het slachtoffer zullen spelen 


Toen mijn cliënte de gewelddadige relatie verliet, vertelde haar ex-partner al zijn vrienden dat ze hem had bedrogen. 


Het was niet waar. Hij bedroog haar, maar het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en al zijn vrienden negeerden haar wanneer ze haar in het openbaar zagen. 


Ze realiseerde zich dat deze mensen zijn leugens geloofden en een oogje dichtknepen voor zijn beledigende gedrag. Het waren mensen die ze eigenlijk niet meer in haar leven wilde hebben. 


Probeer jezelf niet te verdedigen, blijf kalm en onthoud dat daden luider spreken dan woorden. 


Accepteer dat terugvechten zinloos is 


Mijn advies is niet om over je heen te laten lopen. Als het gaat om vechten of proberen je punt te beargumenteren, is het beter niet deel te nemen aan de situatie. 

Het is belangrijk om te beseffen dat je partner jou al een tijdje als de slechterik afschilderde. Ze willen ervoor zorgen dat hun verhaal klopt. 

Hoe meer je zal terugvechten,  hoe meer munitie je hem of haar geeft. Probeer in plaats daarvan, hoe moeilijk dit ook is, je uiterste best te doen om niet te reageren. 

Door niet te reageren hebben hun beweringen dat je"psychopaat" en "gek" bent, geen gewicht. Door blijvend in te gaan op hun beschuldigingen zullen ze hun betoog ondersteunen door “zie je wel?” te zeggen. 

Ze zullen je reputatie belasteren, ongeacht wat je doet, dus probeer het van je rug te laten rollen. 


Accepteer dat wat je doormaakt moeilijk is 


Dit is niet zomaar een persoon die geruchten over jou begint. Dit is iemand van wie je ooit hield en probeerde je te breken en je reputatie te vernietigen. 

Een fase die ik de vaak hoor en die mijn hart breekt, is de volgende. 

“Ze hebben gelijk, ik ben een slecht persoon … “ 

De realiteit is dat je bij iemand was die manipulatief en beledigend was. Ook al ben je vertrokken, ze willen nog steeds een manier vinden om je pijn te doen. 

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat wat je doormaakt niet jouw schuld is. Het is het resultaat van de onzekerheid en haat van iemand anders. Het heeft niets met jou te maken. 

Mijn laatste aanbeveling is om steun te zoeken bij vrienden/ familie/ of andere overlevers van pestgedrag. 

Je bent niet de enige die dit meemaakt en je weet dat jij degene bent die het slachtoffer was. Dit is niet jouw schuld.

Toch wil een pester meestal geen 'nee' accepteren als antwoord. Het kan moeilijk zijn om de boodschap over te brengen op iemand die niet luistert. 

 Als je je in die situatie bevindt, zijn hier vijf manieren waarop u een pester zover kunt krijgen jou met rust te laten. 


# 1. Ga niet in contact 


 Ze zullen proberen contact met je op te nemen. Wees erop voorbereid dat ze op elke mogelijke manier contact zullen opnemen. 

Ik herinner me dat mijn cliënt zei dat haar ex brieven begon te schrijven. Ze had hem voor al het andere al geblokkeerd. Ze was verbaasde over de moeite die hij deed om contact op te nemen terwijl hij geen energie in hun relatie kon steken. 


# 2. Ga voor weinig contact 


Als geen contact geen optie is (co-ouderschap, gezinslid, etc.), raad ik aan om weinig contact te hebben. 

Dit betekent dat u contact houdt op uw voorwaarden. Je laat niet alles vallen op het moment dat de pester iwenkt. 

Het gaat om het stellen van grenzen. Weinig contact houden is soms het gezondst voor uw geestelijke gezondheid. Het kan net zo goed betekenen dat je je terugtrekt en het gesprek op peil houdt. 

Het is niet gemakkelijk om een bullebak uit je leven te zetten. Door weinig contact te houden, kan je je grenzen intact houden en je gevoelens beschermen. 


# 3. Houd emotie erbuiten 


Een van de moeilijkste dingen is niet toegeven aan de belachelijke beweringen en uitspraken van de pestkop. 

Het is onmogelijk om een gezonde discussie te hebben met een pestkop. 

Het kan moeilijk zijn, maar door emotie uit de situatie te verwijderen, geef je hen geen echte munitie om te gebruiken. 

Als je kalm blijft, zullen ze je emoties niet manipuleren. Op deze manier kunnen ze zien dat ze niet uit je opkomen. Zodra dit gebeurt, zullen ze zich waarschijnlijk vervelen en een nieuw doelwit vinden om te manipuleren. 


 # 4. Maak jezelf het middelpunt van de belangstelling 


Een pestkop is onzeker en heeft aandacht nodig om zich gevalideerd te voelen. 

Als je in een groep zit en wilt dat de pestkop je met rust laat, zorg dan dat je in het middelpunt van de belangstelling staat. 

Pestkoppen kunnen hypergevoelig zijn en exploderen bij de kleinst waargenomen geringheid. Als ze hun zin niet krijgen of niet in het middelpunt van de belangstelling staan, kunnen ze boos worden. 

Als een pester niet in de schijnwerpers komt te staan, gaan ze weg, of leiden ze de aandacht naar hen af. Deze strategie haalt waarschijnlijk hun aandacht van je af. 

Houd er rekening mee dat de situatie van iedereen met een pester anders zal zijn.  

Ik wil met deze voorbeelden tools ter beschikking stellen zodat je je emoties en gevoelens kunt beschermen. Je verdient het om gezonde relaties te hebben, niet die waarin je wordt gemanipuleerd. 


Wil je praten over de zaken die 

je uit balans brengen?  

Mogen we je cookies aanbieden?