6 “normale” relatie-gewoonten die eigenlijk giftig zijn
2020/10/02 – De afgelopen jaren ben ik me gaan realiseren dat er verschillende relatiegewoonten zijn die als normaal worden beschouwd, terwijl ze in feite buitengewoon ongezond zijn. Veel van mijn klanten zijn zich niet bewust van de negatieve gewoonten en manieren van communiceren die in hun relatie sluipen.
In films, boeken en tv-shows beeldt men liefde uit een alles-of-niets, alles verterende ding. Droomrelaties worden nooit afgeschilderd als stabiel of vervullend; in plaats daarvan worden ze afgeschilderd als dramatisch, rotsachtig en onverklaarbaar emotioneel.
In de meeste films maakt het ideale stel altijd ruzie, jaloezie-scènes en soms zelfs vals. Ze gaan uit elkaar en ze komen weer bij elkaar omdat een van hen eindelijk een openbaring heeft en alles in het werk stelt om zich te herenigen.
Dit schept negatieve verwachtingen over liefde en relaties, omdat het ons doet geloven dat dit gedrag normaal is.
Voor de duidelijkheid: het is niet normaal en zeker niet gezond.
Echte, sterke, ware liefde gaat niet over instabiliteit en grootse gebaren. Het gaat erom ons leven te delen met iemand die ons aanbidt en ons respecteert voor wie we werkelijk zijn. Het gaat om wederzijdse inspanning, acceptatie en begrip.
Er zijn natuurlijk uitdagingen, maar ze worden op een relatief rustige en veilige manier aangepakt. Er is geen drama bij betrokken. In feite zou drama een waarschuwingssignaal moeten zijn, niet iets om trots op te zijn.
Dit zijn enkele van de relatiegewoonten die, vanuit mijn perspectief, als giftig in plaats van normaal moeten worden beschouwd.
- Het idee dat intens conflict gelijk staat aan passie
Het zijn situaties die ik heel vaak hoor. Ik kan niet eens meer tellen hoeveel vrouwen en mannen als jaren bij elkaar blijven, omdat ze het idee hebben dat constant vechten – en niet opgeven – een teken van liefde is.
Ze worden niet gerespecteerd, meerdere keren bedrogen, en ze vergeven hun partners altijd omdat “strijd onvermijdelijk is”, “hij/zij zal veranderen” of “we vechten alleen omdat we echt van elkaar houden”.
Conflicten zijn onvermijdelijk, maar een constant, intens conflict is geen teken van hartstocht of liefde. Het is een teken van diepgewortelde problemen zoals onzekerheid, emotioneel misbruik of gebrek aan vertrouwen – of zelfs een gebrek aan liefde in de eerste plaats.
- Alles inhouden
Als je niet kunt zeggen hoe je je voelt en waarom je boos, verdrietig of gekwetst bent, zul je alleen maar meer gefrustreerd raken over jezelf en je partner.
Dingen op een rijtje zetten en vermijden dat we onszelf uitdrukken, is precies wat leidt tot woede en wrok in een relatie. Zeg het in plaats van alles in je te houden.
Als je partner echt van je houdt, is er niets dat je zou kunnen delen waardoor ze niet meer om je geven.
- Verwachten dat uw partner uw emotionele problemen oplost
Deze is zo gewoon, maar toch zo giftig. We hebben het idee ontwikkeld dat onze partners onze emotionele gaten moeten vullen om ons een goed gevoel te geven – omdat we stiekem bang zijn om de leegte te voelen die in ons leeft.
Die gaten kunnen vele behoeften met zich meebrengen: goedkeuring, beveiliging, validatie, acceptatie. Het punt is, niemand kan ze vullen – het begint bij jezelf.
- Detective worden
Het is niet ok om de telefoon, e-mail of sociale media van je partner te controleren.
Binnen een relatie geef je elkaar de vrijheid te zijn wie je beide bent. Door elkaar te vertrouwen groeit een band. Door je partner te wantrouwen maak je je afhankelijk. Controleren maakt deze situatie niet eenvoudiger. Je partner voelt ongetwijfeld je wantrouwen. Als dit onterecht is zal dit leiden tot een barst in de vertrouwensrelatie.
Als blijkt dat je wantrouwen terecht is kan je een conclusie maken. Voordien is het beter erop te vertrouwen dat de waarheid wel aan het licht zal komen. Mensen die de intentie hebben te liegen worden alsmaar beter in liegen, controleren zal daar geen duidelijkheid in scheppen. Je wil achteraf uiteraard niet gezien worden als naïef. Maar wat is het ergste: te veel vertrouwen of onterecht wantrouwen waardoor je relatie eindigt?
Gezonde relaties vereisen absoluut vertrouwen. Als je de behoefte voelt om te controleren, werk dan aan je onzekerheden en zelfvertrouwen.
- Grappen maken die je partner naar beneden halen
Het is normaal dat koppels elkaar plagen. Er is een verschil tussen plagen en grappen maken waarvan je weet dat ze je partner pijn doen.
Plagen kan een manier zijn om intimiteit op te bouwen Door speels de ander te plagen geef je aandacht en geef je aan dat je aandacht hebt voor wat je partner wil. Wanneer plagen pesten wordt en je gedrag kwetsend wordt, leidt tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Het hangt allemaal af van de toon van de stem, de lichaamstaal en natuurlijk de intentie. Eén ding is zeker: als je je gekwetst voelt, kan je dit bespreken met je partner.
Vraag je het volgende af wanneer je je gekwetst voelt:
1) Is het waar?
2) Met welke bedoelingen word ik hiermee geconfronteerd?
3) Is het grappig?
Geef aan wanneer je partner je grens overschrijdt. Weet dat als je het probleem al meermaals hebt aangekaart dat je partner aandacht wil en probeer hem of haar daarin niet te belonen. Negeert wat zij of hij doet en stimuleer goed gedrag en geef zelf complimentjes aan je partner. Zo maak je duidelijk wat je zelf apprecieert.
- Passief-agressieve communicatie
Passief-agressieve communicatie is wanneer je te boos bent om te zwijgen en te bang om eerlijk te zijn (…) De sleutel tot het ongedaan maken van een passief-agressieve communicatiestijl is om zowel je woede als je angsten op een zo manier aan te pakken dat ze je helpen in plaats van de situatie erger te maken.
Dit soort communicatie gaat over zich afsluiten van anderen, weigeren emotioneel open te zijn, geen problemen bespreken of subtiele hints laten vallen in plaats van direct te communiceren.
Liefde wordt verondersteld zachtaardig, vriendelijk en ondersteunend te zijn – niet labiel, verontrustend of onbeantwoord.
Tot slot
Een relatie bouw je vanaf het begin op een solide basis. Je weet dat dit bij jou het geval is als je elkaar absoluut vertrouwt en vriendelijkheid en begripvol met elkaar praat.
Het maakt niet uit of je er ongelooflijk gelukkig uitziet op sociale media en in het openbaar als je achter de schermen constant ruzie hebt of elkaars grenzen en gevoelens niet respecteert.
Gezonde relaties vol liefde, vertrouwen, eerlijkheid en communicatie gunnen elkaar de ruimte en praten over de dingen die ze aan elkaar appreciëren en geven duidelijk aan wat ze niet willen.
Heb je vragen over je relatie of het gedrag van je partner?