2020/10/27 – Waarom ben ik zo emotioneel? Het moet een van de meest gestelde vragen zijn die ik als coach hoor. Maar het is om twee redenen een lastige vraag om te beantwoorden:
Veel verschillende factoren zijn van invloed op onze gevoelens. Je genetica, hechtingsstijl, wat je als ontbijt at en zelfs hoeveel slaap je gisteravond hebt gehad. Alles speelt een rol in hoe je je voelt.
Er is geen duidelijke norm voor hoeveel emotie ‘normaal’ is. Er is bijvoorbeeld geen regelboek dat zegt dat 6 van de 10 boosheid normaal is, maar 8 van de 10 abnormaal. Of dat je een paar minuten boos bent normaal is, maar het een paar uur voelen abnormaal is.
Veel mensen ervaren meer pijnlijke emoties dan nodig is. Soms is het te wijten aan factoren waarover we geen controle hebben; vaak is dat niet het geval.
Vaak zijn het subtiele psychologische factoren die de echte oorzaak zijn van een emotioneel gevoel.
Veel van je psychologie heb je onder controle – in tegenstelling tot je genen of wat je ouders je als kind hebben aangedaan. Hier is een verzameling subtiele maar krachtige psychologische oorzaken van overmatige emotionaliteit. Als je deze leert herkennen, kun je die kennis gebruiken. Regel je emoties en voel je daardoor in balans.
1. Ongecontroleerde verwachtingen
Verwachtingen zijn opvattingen over hoe andere mensen of dingen in de wereld zich zouden moeten gedragen of gebeuren. Er zijn twee uitdagingen met verwachtingen die leiden tot verhoogde niveaus van emotie:
Ze worden zelden zo vaak bijgewerkt als ze zouden moeten zijn. Stel dat je van jezelf verwacht dat je de hele tijd A+ werk doet. Dit was misschien (een beetje) redelijk als een zeer slimme student in een vrij gemakkelijke schoolomgeving toen je 16 was. Nu ben je een werkende professional met een hypotheek, vier kinderen en zieke ouders. Misschien zijn er dingen veranderd. Je verwachting van fantastisch werk is de drijvende kracht achter uw perfectionisme. En je perfectionisme zorgt voor veel overmatige angst, stress en zelfkritiek.
We gebruiken verwachtingen vaak als afweermechanisme. Als je gelooft dat iets op een bepaalde manier moet zijn, kan het een vals gevoel van zekerheid en controle geven. Als je ze niet onder controle hebt, produceren ze angst. Bijvoorbeeld: Verwacht je dat je kinderen op school rechtuit zijn over jouw kinderen? Of gaat het meer om het verlichten van je angst en schuldgevoel als je niet genoeg bij je kinderen bent? De illusie van controle door verwachtingen zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat we ons slechter gaan voelen, omdat het een vorm van ontkenning is.
Er is een tijd en plaats voor verwachtingen. Als je jouw verwachtingen naleeft, vermijden ze veel onnodige emotionele pijn en angst. Check in met je verwachtingen en pas ze aan om zo jezelf zoveel mogelijk te helpen.
2. Zorgen
Wanneer mensen zeggen dat ze zich emotioneel voelen, is een van de meest voorkomende vormen angst. Angst begint met de mentale gewoonte om je zorgen te maken. Een gebrek aan vertrouwen veroorzaakt jouw angst. Dit onderscheid tussen de angst die je voelt en de zorgen die ertoe leiden, is cruciaal. De enige oplossing is om je zorgengewoonte te beheersen. Piekeren is een vorm van denken. Het omvat ook proberen om in de toekomst dingen op te lossen.
A) Je zorgen zijn geen problemen,
of B) je bent niet in staat om ze op te lossen.
Net als alle andere emoties is angst niet iets dat u kunt beïnvloeden. Je kunt niet besluiten om minder angstig te zijn dan om gelukkiger te zijn. Emoties werken niet zo. We kunnen onze emoties alleen beïnvloeden door na te denken. Als je je zorgen maakt over de toekomst, zul je je veel angstiger voelen dan nodig is. Als je je verontrustende gewoonte met 20 of 30% vermindert, neem je een deel van je buitensporige gevoelens van angst weg. Als je je vaak te angstig voelt, komt dat omdat je je veel zorgen maakt. De truc is om de angst te bevestigen en de zorgen over te nemen.
Noteer je zorgen en herbekijk ze af en toe. Op die manier blijven geen zorgen voortdurend ronddwalen in je gedachten.
3. Herkauwen
Herkauwen is de keerzijde van zorgen. Als we ons zorgen maken, denken we niet goed na over de toekomst. Als we herkauwen, gebruiken we ons geheugen. Onze verbeeldingskracht brengt ons naar plaatsen die we kennen of nog niet zijn geweest. Bijvoorbeeld:
Je komt thuis van je werk en probeert met je partner om te gaan of met je kinderen te spelen. Je blijft maar doormalen over die vervelende opmerking die je manager je tijdens een werkvergadering maakte.
Na een ruzie met je vriendin speel je de ruzie opnieuw af in je hoofd. Je zoekt in je geheugen naar alle voorbeelden uit je verleden waarin zij ook schuldig was.
Zoals, piekeren, voelt herkauwen vaak nuttig. Het voelt alsof je aan het werk bent en problemen oplost. In werkelijkheid heb je geen controle over het verleden of over de toekomst. Als je vastloopt in de gewoonte om te herkauwen, voedt dat op de lange termijn alleen maar je woede en schaamte. En als gevolg hiervan, voel je je vluchtiger. Net als piekeren heeft herkauwen de neiging dwangmatig te zijn omdat het ons een goed gevoel geeft. Het geeft ons een gevoel van controle dat onze angsten en onzekerheden verlicht.
In plaats van te accepteren dat je manager je niet mag In plaats van te accepteren dat je manager je niet mag, zorg je ervoor dat je je beter voelt. Wat had je kunnen doen of zeggen dat de zaken beter zou hebben gemaakt?
Het is moeilijk te accepteren dat je vriendin terecht kritiek op je had. Jouw schaamte wekt woede op, maakt van haar de dader. Daardoor lijkt het oké om defensief te zijn.
Dit betekent niet dat denken aan het verleden soms niet nuttig kan zijn. Nadenken over onze geschiedenis kan nuttig en productief zijn. Dus hoe weet je of je onbehulpzaam herkauwt of nuttig nadenkt? De beste indicator is intentie. Als we vast komen te zitten in cycli van nutteloze gedachten, is het een reactief proces. Echte reflectie is meestal heel opzettelijk, weloverwogen en attent. Ten slotte is nuttige reflectie altijd gericht op begrijpen, niet op voelen. Gevoelens zijn geen emoties. Emoties zijn het resultaat van begrip. Gevoelens zijn het resultaat van betekenis die aan een situatie wordt gegeven. Dus vraag jezelf af:
Sta ik stil bij het verleden om iets te begrijpen? Of doe ik dit om mezelf beter te laten voelen? Of vermijd ik om te gaan met een andere ongemakkelijke situatie of realiteit?
4. Wachten op motivatie
Motivatie is brandstof. Als je je goed genoeg, geïnspireerd genoeg of gemotiveerd genoeg voelt, geeft het je de energie om dingen te doen:
Als je je energiek genoeg voelt, ga je hardlopen.
Als je je voldoende geïnspireerd voelt, werk je aan dat creatieve project.
Als je je voldoende gemotiveerd voelt, schrijf je een nieuwe blogpost.
Er zit een kern van waarheid in het idee dat een goed gevoel ons helpt actie te ondernemen. Het is gevaarlijk als het geïsoleerd wordt bekeken. Je goed voelen maakt het gemakkelijker om moeilijke dingen te doen, maar het is geen regel om moeilijke dingen te doen. Wat logisch is als je erover nadenkt …
Iemand houdt een pistool tegen je hoofd en zegt: “Loop twintig minuten op de loopband.” Je zou het kunnen doen … Ongeacht hoe je je voelt.
Iemand geeft je een cheque van $ 1.000.000 als je die blogpost afmaakt. Je zou het kunnen doen … ongeacht of je je geïnspireerd voelde of niet.
Het punt is simpel: we zijn in staat om moeilijke dingen te doen ondanks dat we er geen zin in hebben. Maar hier is de belangrijkste implicatie van dit idee: door belangrijke dingen te doen, voelen we ons goed!
Als je aan een creatief project werkt, ongeacht hoe je je voelt, voel je je meer geïnspireerd.
Door naar de sportschool te gaan, ongeacht hoe je je voelt, voel je je energieker.
Actie leidt tot motivatie, minstens zo vaak als motivatie tot actie leidt. Het probleem is dat de meeste mensen dit niet geloven. En dus zitten ze te wachten om belangrijke dingen te doen totdat ze er zin in hebben. Dit is een gewoonte van wachten op motivatie. Het leidt tot veel chronische schaamte, verdriet en zelfkritiek. Uitstelgedrag is het uitstellen van de dingen die je zou moeten doen. Iets comfortabel doen leidt tot een laag zelfbeeld en een slechte eigenwaarde. Dit maakt je kwetsbaar voor moeilijke emoties en een slecht humeur. Leer beslissingen te nemen door de juiste actie te ondernemen, ongeacht hoe je je voelt. Dit beschermt je tegen de effecten van stress en pijnlijke emoties.
5. Passieve communicatie
Passieve communicatie heeft de neiging je wensen en behoeften te negeren. Je gaat mee met de wensen van andere mensen om conflicten te vermijden. Bijvoorbeeld:
Je partner stelt voor om naar een film te gaan. Je denkt bij jezelf; Het zou leuk zijn om in plaats daarvan uit eten te gaan, zodat we kunnen praten. Dan denk je bij jezelf: “Nee, hij klaagt altijd over” chique restaurants “. Hij vindt ze duur. Je kunt beter naar de film gaan. ” Op dat moment merk je dat je zegt: “Natuurlijk schat.”
Uitstellen van wat je wilt en doen wat iemand anders wil, is geen slechte zaak. Om een relatie te laten functioneren, maken we soms opoffering en sluiten we compromissen. Sommige mensen maken er een gewoonte van om altijd een compromis te sluiten over wat ze willen. Ze plaatsen de behoeften van anderen boven hun eigen noden. Het minstens zo ongezond als nooit compromissen sluiten. De reden is dat het leidt tot chronische wrok en angst. Dit maakt het een uitdaging om een gebalanceerd, niet-reactief emotioneel leven te behouden. Als je externe conflicten vermijdt, verplaats je al dat conflict in jezelf. En als je vol innerlijke conflicten zit, voelen je emoties alomtegenwoordig en extreem aan. Als je echte emotionele rust en stabiliteit wil, kan je leren assertief te zijn. Het helpt als je eraan denkt om jouw wensen en behoeften precies kenbaar te maken.
6. Onduidelijke waarden
Beantwoord deze vraag voor jezelf:
Hoeveel van je tijd besteed je aan dingen die je wil doen?
Het is een vreemd fenomeen. We hebben de vrijheid om tijd te besteden aan het doen van dingen waar we om geven, in geloven en waar we gepassioneerd over zijn, en toch … dat doen we niet. En als gevolg daarvan leven we in deze staat van constante schaamte over onszelf. Dit voortdurende gevoel dat we onze tijd beter kunnen besteden, is een enorme kwetsbaarheid. Het maakt ons emotioneel. Als je je slecht voelt omdat je tijd verspilt, komen zelfs kleine stressfactoren en tegenslagen hard aan. Chronisch uitstelgedrag is het gevolg van wachten op motivatie. Er is een diepere reden waarom we in deze voortdurende staat van zelfteleurstelling leven. We hebben een lijst met dingen die we zouden moeten doen of waaraan we zouden moeten werken. Maar we merken dat we tijd verspillen aan dingen die voor ons niet belangrijk zijn … We weten niet wat onze waarden zijn. We kennen de vage contouren van onze waarden en wat we willen:
Je weet dat je in vorm wilt komen en gezond wilt zijn.
Je weet dat je meer quality time met je gezin wilt doorbrengen.
Je weet dat je creatiever wilt zijn.
Je weet dat je meer wilt reizen.
Enzovoort.
Het probleem is dat dit allemaal vage, niet-specifieke ideeën zijn. Dat gebrek aan specificiteit maakt het moeilijk om vooruit te komen en de emotionele voordelen ervan te behalen. Denk aan de meest veerkrachtige mensen die je kent, ik wed dat de meeste van hen dit gemeen hebben. Ze hebben specifieke, duidelijke doelen en waarden en boeken daar gestage vooruitgang in. Als we energie besteden aan dingen die voor ons belangrijk zijn, is dat als een injectie van emotionele stabiliteit en kracht. Maar de truc om over het chronische uitstelgedrag heen te komen, is om duidelijk te worden over je waarden. En om duidelijke, specifieke plannen en systemen te maken die u zullen helpen om deze waarden te bereiken. Accepteer dus geen vage waarden. Neem de tijd om uw waarden op een exacte, concrete manier te leren kennen. Je zult merken dat je veel meer vooruitgang boekt en meer zelfvertrouwen hebt.
Alles wat je moet weten
Als je je emotioneler voelt dan je wilt, is de kans groot dat een of meer van deze gewoonten een belangrijke oorzaak kunnen zijn:
Ongecontroleerde verwachtingen
Zich zorgen maken
Herkauwen
Wachten op motivatie
Passieve communicatie
Onduidelijke waarden