2020/03/05 -Negatieve werknemers creëren een sfeer van onenigheid in de werknemerstevredenheid. Dit heeft op iedereen effect. Ze hebben een negatieve impact op zowel de cultuur, motivatie, prestaties en hebben zo effect op de resultaten.
Negatieve werknemers creëren een sfeer van onenigheid. Dit heeft op iedereen effect. Ze hebben een negatieve impact op zowel de cultuur, motivatie, prestaties en hebben zo effect op de resultaten. Negatieve werknemers hebben ook een hoge risicofactor. Klachten over hun gedrag kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag als ze niet correct worden aangepakt. Toelaten dat moeilijke werknemers de werkvloer negatief beïnvloeden is slecht voor de resultaten. Als deze negatieve werknemers contact hebben met je klanten leidt dit uiteindelijk tot verlies van klanten. Het is onaangenaam werknemers aan te spreken op hun gedrag, maar je door hen snel attent te maken vermijd je verdere gevolgen.
Laat ons bekijken naar de 4 meest voorkomende types moeilijke werknemers en hoe hen aan te pakken.
De meest voorkomende effecten van negatieve werknemers:
1. Lager werknemerstevredenheid.
2. Lagere productiviteit.
3. Negatief effectief op de prestaties van anderen.
4. Verlies van klanten.
5. Juridische aansprakelijkheid.
Lees over de 2 vorige types in de vorige blogs:
De Atoombom: https://beyoe.be/2020/02/20/de-atoombom-hoe-omgaan-met-moeilijke-werknemers-deel-1-4/
De Pester: https://beyoe.be/2020/02/27/de-pester-hoe-omgaan-met-moeilijke-werknemers-deel-2-4/
Of in het eBook, te verkrijgen via vicverdonck@beyoe.be 0474492209
3. De negativo.
Iedereen geeft suggesties en deelt ideën en doet suggesties voor een project dat er zit aan te komen en de negativo geeft een lijst aan redenen waarom het niet zal lukken, biedt geen alternatieven, en haalt op die manier de flow uit de meeting. Iedereen heeft wel eens een slechte dag en klaagt van tijd tot tijd, maar de zure negativo zijn eindeloos negatief, cynisch en kritisch terwijl ze geen oplossingen aanbieden. Hun negatief gedrag is voor enkelen besmettelijk en heeft uiteindelijk effect op het hele team. Wanneer andere collega’s genoeg hebben van hun negativiteit, kan de business omslaan, stijgend ziekteverzuim, … Gemiste deadlines en ontevredenheid bij klanten door deze negativo’s.
Behandel dit probleem vanuit het standpunt dat dit negatief gedrag effect heeft op het team en de productiviteit. Stel je begripvol op en ga na waar dit gedrag vandaan komt, van het werk of iets privé en laat hen weten dat er hulp geboden wordt als ze daar nood aan hebben. Het helpt als je begint door aan te geven dat je ook met hun welzijn bezig bent. Geef aan dat je hebt opgemerkt dat ze negatief zijn en vraag wat je kan doen om te helpen. Zelfs als ze niet meteen aangeven wat hun persoonlijke situatie is dit een eerste stap om het probleem bespreekbaar te maken en samen een oplossing te formuleren. Let erop dat je elke werknemer op dezelfde manier behandelt wanneer je negativiteit benadert. Door op de een wel en de ander niet te reageren groeit een vermoeden van favoritisme. Op die manier word je persoonlijk betrokken bij het conflict. Als je geen resultaat ziet na een redelijk tijd is het aan te raden alle observaties en conversaties rond het negatieve gedrag van je werknemer te documenteren zodat je deze kan meenemen in de functioneringsgesprekken. Hou het professioneel, specifiek en duidelijk. Dit zal je een duidelijk beeld geven van hun vooruitgang en de situatie. Het is belangrijk je te focussen op de feiten zodat je zelf niet betrokken wordt en men je discriminatie of ongewenst gedrag kan aanwrijven. Schrijf bijvoorbeeld niet “Frank is een lastig persoon om mee samen te werken, waarschijnlijk is hij altijd op zoek naar conflicten”, maar “Verscheidene groepsprojecten hebben ertoe geleid dat we kunnen concluderen dat het voor anderen een uitdaging is met Frank samen te werken. Er zijn situaties waar Frank kan helpen en duidelijk aangeeft daar niet toe bereid te zijn.”
Volgende week: De sociale vlinder