Met empathisch leiderschap bouw je aan ontwikkelingsrelaties

2019/11/21 – Als manager heb je een enorme impact op het welbevinden van je team. Er wordt wel eens gezegd: “Mensen geven hun baas op, niet hun baan.”. Dat is misschien wat kort door de bocht. Wel bewezen: een gelukkig team presteert beter. Iets waar managers vooral de laatste decennia sterk op inzetten.

Vroeger: streng leiderschap 

Vroeger was leiderschap vooral gericht op uitvoering en efficiëntie. Een manager was een streng opzichter die ervoor zorgde dat de werknemers hun taken snel en correct uitvoerden. Een personeelslid dat het liet afweten? Simpel, die kreeg geen bonus. Iemand die uitmuntende resultaten behaalde, werd daarentegen wél extra beloond.

Hoe de werknemers zich daarbij voelden, was veel minder van tel. Met welke ups & downs ze te maken kregen tijdens een gemiddelde werkweek -ook privé- daar had de manager weinig oor naar. Zolang de cijfers maar de juiste kant opgingen.

Nu: empathisch leiderschap 

Gelukkig leven en werken we nu in een tijd waar leiderschap meer focust op coaching en empathie. De manager is geen opzichter meer, maar een hoeder. Hij doet afstand van zijn ego en ondersteunt zijn mensen met begrip voor hun gedachten en gevoelens. En hij gaat nog een stapje verder.

De empathische leider wil de emotionele intelligentie van zijn mensen optimaal ontwikkelen. Zodat ze zichzelf willen ontplooien en zo in staat zijn méér te doen voor de organisatie. Niet vanuit het verouderde systeem van straffen en belonen, maar vanuit een intrinsieke motivatie.

“De empathische leider verhoogt de intrinsieke motivatie van zijn team zonder het verouderde systeem van straffen en belonen.”

Bouw actief aan ontwikkelingsrelaties 

Empathische managers zijn daarnaast ook mentoren die hun eigen kennis en ervaring willen doorgeven aan hun team. Kathy Kram, professor van Organizational Behaviour aan de Questrom School of Business, stelde het concept “ontwikkelingsrelaties” voor. Dat is mentorschap gebaseerd op wederzijdse ondersteuning. En dat maakt het managementplaatje volgens mij helemaal compleet.

Want net zoals ik, is Kram voorstander van een tweerichtingsuitwisseling. Daarbij gaan manager en teamlid een effectieve relatie opbouwen door actieve coaching. De manager is dus niet louter “de raadgever”, maar gaat intensief in gesprek met zijn mensen.

Bouwen aan ontwikkelingsrelaties draagt zo bij tot een diepgaand en stevig leiderschap. Want je deelt belangrijke informatie met elkaar en biedt concrete ondersteuning, ook bij persoonlijke problemen. Uiteindelijk zijn het juist deze peer-to-peer relaties die zorgen voor een gevoel van deskundigheid, gelijkheid en wederzijdse empathie. Leiders en teamleden tillen elkaar naar een hoger niveau van moraal en motivatie.

Wie spreekt nog over “werken”? 

Ontwikkelingsrelaties bouw je langzaam op. Ze vereisen intensieve coaching en communicatie. Empathisch leiderschap maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit. Ontwikkelingsrelaties gaan een hele carrière mee. En wat je ervan terugkrijgt, overstijgt alle cijfers en grafieken.

Deze vorm van management gaat over diepe intermenselijke relaties en vol overtuiging gezamenlijke doelen realiseren. Wie spreekt nog over “werken” op die manier?

Schuilt er ook in jou een empathisch manager?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches