De extravert, sociale vlinder. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 4/4

De extravert, sociale vlinder. Hoe omgaan met moeilijke werknemers. Deel 4/4

extravert2020/03/12 -Extravert zijn is altijd in het voordeel van de persoon, maar negatieve werknemers creëren een sfeer van onenigheid. Dit heeft op iedereen effect. Ze hebben een negatieve impact op zowel de cultuur, motivatie, prestaties en hebben zo effect op de resultaten.

Negatieve werknemers hebben ook een hoge risicofactor. Klachten over hun gedrag kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag als ze niet correct worden aangepakt. Toelaten dat moeilijke werknemers de werkvloer negatief beïnvloeden is slecht voor de resultaten. Als deze negatieve werknemers contact hebben met je klanten leidt dit uiteindelijk tot verlies van klanten. Het is onaangenaam werknemers aan te spreken op hun gedrag, maar je door hen snel attent te maken vermijd je verdere gevolgen.

Laat ons bekijken naar de 4 meest voorkomende types moeilijke werknemers en hoe hen aan te pakken.

De meest voorkomende effecten van negatieve werknemers:
1. Lager werknemerstevredenheid.
2. Lagere productiviteit.
3. Negatief effectief op de prestaties van anderen.
4. Verlies van klanten.
5. Juridische aansprakelijkheid.

  1. De sociale vlinder

    We hebben allemaal al eens een collega gehad die er zijn of haar persoonlijke missie in ziet van elke situatie een feestje te maken, ook al is het midden van de werkdag. Ze slagen erin om de hele dag over alle mogelijke thema’s te praten zonder er rekening mee te houden of de tijd, context of plaats het toelaten.  Ze leiden af, roddelen mogelijks meer dan andere collega’s en zijn een rem voor de productiviteit van een team. Wanneer deze collega’s niet worden ingetoomd, zal dit de stemming in het team verlagen en ervoor zorgen dat mensen vertrekken. Door hun extreme sociale ingesteldheid ruilen ze productiviteit vaak in voor tijd op hun smartphone, surfen op het internet en uitgebreide pauzes. Als leidinggevende is het aan jou deze werknemers in het oog te houden. Tegelijk wil je niet als de pretbederver overkomen. Het is belangrijk je team te helpen door een gezonde balans te ontwikkelen tussen gezelligheid en de nodige resultaten bereiken. Sociaal op het werk is uiteraard iets goed, collega’s zijn op zoek naar betrokkenheid, verbondenheid en een fijne tijd met collega’s.  Balans is het belangrijkste. Als deadlines niet worden gehaald of werk blijft liggen is het tijd om grenzen te stellen. Is er een uitvoerig prater in je team: spreek hem of haar apart en afgezonderd aan. Geef met specifieke voorbeelden aan hoe hun gedrag een negatieve impact heeft op de productiviteit. Deze dialoog zou als volgt kunnen verlopen: “Ellen, ik weet dat je ervan houdt sociaal te zijn met je collega’s en je enthousiasme is enkel toe te juichen. Onlangs heb je meer tijd gevraagd omdat je onvoldoende tijd hebt je dossiers op tijd in te leveren. Ik ben bang dat je impulsen om sociaal te zijn effect hebben op de kwaliteit van je werk. Kunnen we afspreken dat je iets minder tijd aan pauzes en iets meer tijd aan je werk kan geven? Deze collega’s zorgen voor gezelligheid, dus hoe kan je hun talenten inzetten? Laat deze mensen bijvoorbeeld teamevents organiseren of het onboardingproces in goede banen leiden. Zo wordt hun reflexmatig gedrag ingezet voor het team.

Enkele extra tips:

• Spreek vooraf af met je team waar en op welke tijdstippen pauzes kunnen genomen worden.
• Als werknemers nood hebben aan concentratietijd, ontwerp dan een manier zodat ze niet gestoord worden. Bv door een duidelijk teken te plaatsen op het bureau, met hoofdtelefoons te werken, een concentratie tijdsslot, …

Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig. Dit heeft ook invloed op de manier waarop hij of zij leert: een extravert persoon ordent gedachten het liefst hardop.

Typisch extraverte mensen zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn directe en daadkrachtige types die snel het woord nemen. Er bestaan echter vele gradaties van extraversie.

Voor Carl Gustav Jung, de psycholoog die de term extravert gangbaar maakte binnen de psychologie, was een extraverte persoonlijkheid een van twee uitersten. De meeste mensen zitten ergens tussen extreem extravert en extreem introvert in.

Introvert of extravert test

Er zijn testen die gebruikt worden in de psychologie om te onderzoeken of mensen introvert of extravert zijn. Je moet dan een aantal vragen beantwoorden over hoe je zou reageren in bepaalde situaties. Op basis daarvan krijg je een indicatie of je vooral introvert of extravert bent.

Valkuilen extraversie

Het is op zich heel prettig om extravert te zijn. Je maakt vaak gemakkelijk contact en je kunt goed uit je woorden komen. En je vindt het niet moeilijk om met jezelf voor de dag te komen.

Maar deze sterke kanten hebben ook hun valkuilen. Niet iedereen zit er op te wachten dat je de aandacht naar je toe trekt of de leiding neemt in sociale contexten. Dat kan wrijving geven of irritatie oproepen.

Het is dus belangrijk dat je je extraverte gedrag weet af te stemmen op de sociale situatie. Probeer sensitief te zijn op de andere aanwezigen en je in hen te verplaatsen. Wat vinden anderen van jouw opmerkingen en gedrag? Empatisch zijn is dus een goede combinatie met extravert gedrag

EXTRAVERT PERSOON? ER ZIJN 2 HÉÉL VERSCHILLENDE TYPES – BLIJKT UIT BREINSCANS.

Lang dachten we dat je een introvert of extravert persoon moest zijn. Klopt ook. Maar het gaat verder dan dat, ontdekte een studie naar extraverte personen. Die zijn namelijk in te delen in maar liefst 2 verschillende groepen – met elk een heel eigen karakter. Welke ben jij?
Carl Jung kwam ooit met het bekende idee van de 2 verschillende persoonlijkheidstypes: introverten en extraverten.

De introverten die wat meer in zichzelf gekeerd zijn, nadenkende types die heus ook sociaal zijn, maar daarna tijd alleen nodig hebben om zich weer ‘op te laden’.

Extraverte mensen halen die energie juist uit sociale interacties en mensen om zich heen.

Jung’s persoonlijkheidstheorie is nog altijd actueel en wordt tot op de dag van vandaag ondersteund door de wetenschap – én sinds kort zelfs uitgebreid… Want extravert zijn, kun je op meer manieren zijn dan we tot nu toe dachten.

EXTRAVERT PERSOON OF EXTRAVERT PERSOON?

“Ik had het idee dat er tot op bepaalde hoogte wel verschillen moesten bestaan in het brein binnen de extraverte persoonlijkheid.”

Zo verklaart wetenschapper Tara White haar studie ‘The neuroanatomical delineation of agentic and affiliative extraversion’ – uitgevoerd met collega wetenschapper Erica Grodin. De resultaten die daar een paar maanden geleden uit kwamen rollen, zijn op zijn zachtst gezegd ‘opvallend’.

Wat bleek namelijk? White’s vermoeden klopte. Er bestaan heel duidelijke verschillen tussen extraverten – te herkennen aan hun verschillende brein.

83 mensen kwamen onder de MRI-scanner te liggen voor het onderzoek. Sommigen introvert, anderen extravert. De extraverten gaven zelf van tevoren aan welke typische karaktertrekken zij hadden. Breinscans meetten die resultaten op cognitief niveau, wat grofweg 2 soorten extraverte mensen blootlegde.

Het deel dat oplichtte bij alle extraverten was de ‘orbitofrontale cortex’ – ongeveer in het gebied tussen je ogen. Ten opzichte van de introverten was hier een stuk meer ‘grijze massa’ aanwezig.

Het gebied is voornamelijk verantwoordelijk voor het maken van keuzes op basis van de bijbehorende beloning. Gevoelig voor targets en zonnige vooruitzichten dus, die extraverten; een positieve emotie die alle extraverten met elkaar gemeen hadden.

Maar dan waren er ook nog de verschillen. Het opmerkelijkste deel van het onderzoek, dat daar mee voor het eerst in de geschiedenis aantoont dat er niet één soort extraverte mensen is. Dit deel van het onderzoek was het moment waarop de researchers hun wenkbrauwen vrij hoog begonnen op te trekken.

Waar het pas echt interessant werd

De breinscans toonden nóg iets. Iets heel opmerkelijks. Bij een gedeelte van de extraverte mannen en vrouwen lichtte niet alleen de orbitofrontale cortex op, maar ook grote delen van de linkerhersenhelft gaven opmerkelijke signalen weer.

Wat dat betekent? Dat er een groep extraverten bestaat met andere persoonlijkheidskenmerken dan de rest van de groep – corresponderend met de oplichtende hersendelen.

Degenen met de oplichtende delen in voornamelijk de linkerhersenhelft van de extraverte groep waren de ‘agentic extraverts’, zoals White en Grodin ze noemden. Degenen die het bij oplichting van de mediale orbitofrontale cortex hielden zijn de ‘affiliative extraverts’.

“De resultaten ondersteunen het concept van een meercomponenten-extravertie, waar de ‘agentic’ en ‘affiliative’ componenten geassocieerd worden met verschillende positieve emotionele ervaringen.”, concludeert het onderzoek letterlijk.

En die twee zijn niet gewoon een beetje anders van elkaar. Het zijn echt totaal verschillende karakters!

Extravert persoon – de 2 soorten

1. ‘Agentics’ – de keiharde doorzetters

De gedeeltes die oplichtten bij de ‘agentics’ – De linker gyrus parahippocampalis, gyrus cinguli, gyrus praecentralis, de linker caudate nucleus en de rechter nucleus accumbens – zijn de breinfuncties verantwoordelijk voor leren en geheugen en voor cognitieve controle over gedrag, planning en uitvoering.

Wat dat betekent: de ‘agentic’ extraverten zijn de echte ‘go-getters’ onder ons. Het zijn de mensen die zeker zijn van wat ze willen, van hoe ze dat gaan aanpakken en dat ook echt doen. Het zijn de mensen die doorzettingsvermogen hebben, hun mannetje staan, gerust van zich laten horen in een vergadering, resultaatgericht zijn, geen moeite hebben met naar de voorgrond treden en de weg naar hun doel altijd heel gericht weten te vinden.

2. ‘Affiliatives’ – de gezelligheidsdieren

Wie de ‘affiliatives’ dan zijn, met hun louter oplichtende orbitofrontale cortex? Het zijn de gezelligheidsdieren onder ons. De mensen die zich het liefst non-stop tussen anderen begeven. Die een avond in hun eentje op de bank haast niet trekken en altijd wel een theekransje hier of een kroegavond daar hebben.

Ze zijn vooral sociaal, zachtaardig en vriendelijk. Men heeft vaak veel vrienden, maar kunnen ook altijd overweg met collega’s of totaal onbekenden. Ze knopen met gemak een praatje aan bij de bushalte of kletsen er op los op een feestje waar ze eigenlijk niemand kenden.

Ook typisch extravert, maar dan héél anders.

IN CONCLUSIE…

Je hebt introverte en extraverte personen. Oud nieuws. Én je hebt ‘agentic’ en ‘affiliative’ extraverte personen. Nieuw nieuws, ontdekt door middel van 83 breinscans in deze studie.

De ‘agentic’ is de go-getter, bij wie verschillende delen in de linkerhersenhelft oplichtten. De ‘affiliative’ is het gezelligheidsdier, bij wie alleen de orbitofrontale cortex oplichtte.

En belangrijk: beide vormen zijn oké. Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ extraverte persoon. Het zijn beide heel positieve karaktertrekken – beaamt onderzoeksleidster White:

“Agentic extravertie is eigenlijk een soort natuurlijk sociaal leiderschap. Maar affiliate extravertie is óók een geweldige eigenschap, wat meer een natuurlijke sociale warmte is.”

Het zijn gewoon twee heel andere types, zoals introverten en extraverten anders zijn:

“Het is vooral interessant om te leren hoe alledaagse emoties, en de verschillen tussen die emoties, op neuraal niveau in elkaar steken. De verschillen waarop mensen betrokken zijn met de wereld in het algemeen, vastgelegd in het brein.”

Vooral goed om te weten sinds dit onderzoek, volgens White: we kunnen niemand anders zijn dan onszelf met onze eigen eigenschappen. Als we dat erkennen van onszelf en respecteren van anderen, dan maakt dat het leven een stuk makkelijker…

“Dat is eigenlijk de belangrijkste conclusie van het onderzoek: dat mensen heel goed weten wie ze zijn en dat we dat moeten geloven en waarderen, omdat er het bewijs diep in hun brein ligt.”

We weten dus dat het geen zin heeft om iemand in een keurslijf te stoppen. Om iemand te veranderen, omdat dat zo nou eenmaal beter uitkomt. En we kunnen een stuk beter omgaan met wie we zelf zijn, weten voor welke functies we wel en niet geschikt zijn en inschatten hoe we ons weekend het best inplannen.

Dus: iedereen is anders (nog veel ‘anderser’ dan we tot nu toe dachten, zelfs). En dat is maar goed ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches