Heb jij ook zin in meer?

Werken, leven, relaties, familie, geld, … er zijn meer dan voldoende dingen die beslag leggen op je tijd en toch heb je nog zin in meer. In deze blog bespreken we hoe je tijd creëert en nieuwe dingen uitprobeert.

zin in meerAls je de eerste stappen zet naar meer tijd, dan zul je al gauw merken dat je dingen gaat veranderen. Je gaat spontaner beslissingen nemen, je zult je meer ontspannen voelen en je zult nieuwe dingen uitproberen.

Ook als je het gevoel hebt dat je al veel tijd wint door gewoon een hoop te combineren, dan merk je al gauw dat er ook steeds meer dingen bijkomen. Zo wil ik deze blog vooral creëren om jou te inspireren tot het maken van een eigen keuze.

Vaker iets doen met je partner

Wil jij meer tijd met je partner delen? Soms kan het voorkomen dat je niet heel vaak samen dingen doet. Je zegt dan al snel dat er niets aan de hand is, maar het is vaak echt omwille van jouw gedachte over de tijd die je samen doorbrengt. In de marge van het leven voel jij en je misschien dat je partner toch niet zo veel samen doen. Het kan zijn dat gevoelige verbindingen wat afnemen, maar misschien nog wel meer dat ‘iets niet klikt’ tussen jullie.

Bespreek samen wat jullie samen willen doen en hoe je dit inplannen. Heb je een vaste babysit of is het eenvoudig je kinderen weg te brengen? Wat is het makkelijkst om samen iets te gaan doen? Is een date night met kaartjes echt gemaakt voor jullie? Ga kijken naar de “zin in meer” die jullie samen delen en start ermee.

rust in je relatie

De dagelijkse beslommeringen, de werksituaties die jullie met elkaar bespreken, de zorg voor de kinderen, hobbies, etc. Er zijn heel wat zaken die jullie aandacht vragen en af en toe willen jullie toch ook gewoon een moment van rust. Ook als de kinderen er zijn, ook als jullie allemaal in de zetel zitten en misschien ook als er bezoek is.

Als je relatie sterker wordt, jullie meer genieten van elkaar en jullie meer ontspannen, dan zal de tijd die je samen doorbrengt ook beter worden. Je zal meer ‘rust’ voelen en samen kunnen genieten.
Waar vind ik de tijd voor rust? Er zijn een aantal gemakkelijke manieren om rust te beleven of in ieder geval op te zoeken. Dit zijn enkele tips: De krant lezen tijdens het ontbijt, maar niet op je smartphone, werken onder het snoepen, een wandeling, lekker in bad, een museum bezoeken of een andere activiteit met je partner.

Een leuke activiteit met de kinderen

Telkens iets anders verzinnen om met de kinderen iets leuks te doen is soms ook een uitdaging. Zeker als de leeftijd van je kinderen ver uit elkaar liggen.

Enkele ideeën die wij vaak horen bij onze klanten: Pairi Daiza, wandelen in een bos of park met speelgelegenheden. Zoek een brasserie of restaurant in de buurt waar je weet dat je rustig een koffie kan drinken terwijl je de kinderen in de gaten kan houden. Spreek af met andere ouders. Op die manier ligt niet alle druk op jouw schouders en kan je af en toe relaxen omdat de kinderen zo ook weer speelmaatjes hebben.

Meer geld verdienen

De meeste mensen hebben een vast maandinkomen en dat zorgt ervoor dat je elke maand weet wat er ongeveer binnenkomt en wat je overhoudt nadat alles is betaald.
Af en toe een centje bijverdienen is dan ook meegenomen.

Hier enkele mogelijkheden ter inspiratie:
Flexi-job: Wanneer je de voorbije 3 kwartalen voor 80% bent tewerkgesteld ten opzichte van een fulltime werknemer, mag je van de overheid onbeperkt bijverdienen in een job in de horeca en bijvoorbeeld kapperszaken. Hier is geen verdienlimiet, wel een tijdslimiet van 50h/week. Maar dan zou je al bijna 80h/week werken.

Zelfstandige in bijberoep: Voor €80 kan je een ondernemingsnummer aanvragen, in sommige steden wordt dit integraal terugbetaald en je betaalt enkel minimale sociale zekerheid van ongeveer €86 per 3 maanden. Dit stijgt wel naargelang je omzet. Je mag tot € 25 000 per jaar omzet genereren. Omzet is dus alles wat aan geld binnenkomt. Uiteindelijk moet je hiermee ook je kosten betalen. Dit zijn verzekeringen, aankoop goederen, abonnementen, je boekhouder, etc.

Plezier op het werk?

Het werk kan eentonig zijn en na een tijdje wordt dit storend. Er zijn nochtans voldoende dingen die je kan doen om je tijd op en tijdens het werk aangenamer te maken.
Doe bijvoorbeeld iets met je collega’s. Zorg er voor dat de gezelligheid in de team groter wordt. Verzamel samen eens koffie, gebruik de lunch om elkaar beter te leren kennen, zorg ervoor dat je elke dag toch eens lacht en geniet.

Organiseer bijvoorbeeld wekelijks een “ah, dat wist ik niet” tombola. Iedereen schrijft op een papiertje iets waarvan men denkt dat de anderen het niet weten. Dit kan een bijzondere hobby zijn of een tatoeage, iemand die heel lang in een ander land heeft gewoond… Die gaan dan allemaal in de pot en dan worden de papiertjes getrokken en mag men raden. De scores worden bijgehouden en wie het minst geraden papiertjes heeft krijgt bv een massage van 20 minuten. (bij voorkeur van een professional).

Zin in meer gezond eten?

Gezonde voeding zorgt voor meer energie en jezelf beter voelen in je vel. Er zijn oneindig veel kookboeken geschreven rond gezonde voeding. Hier vinden wij meestal onze inspiratie: https://www.zininmeer.be/welzijn/gezond-eten

Sociale activiteiten

Heb je zin om vaker buiten te komen en af te spreken? Vraag aan vrienden en familie of ze zin hebben mee te gaan naar activiteiten die jou interesseren. Het zal je verrassen wie waar in geïnteresseerd is en hoe dat precies zal verlopen.

Een vriendschapscontact meer opbouwen of aanhalen

Als je meer kennis maakt met nieuwe mensen of je vriendinnenkring uitbreidt dan open je de deur naar nieuwe dingen proberen. Dat kan ook via een sportclub, een hobbyclub of op facebook.

Zin in meer voldoening in je leven?

Het is een belangrijke behoefte om voldoening te halen uit het leven. Niemand zei het mooier dan Picasso: de zin van het leven is je talent te vinden en het vervolgens weg te geven.
Hoe vind je nu je talenten en wat jij kan dat jou voldoening zal geven? Door te doen. Ik besef dat het geen sexy antwoord is, maar door verschillende dingen uit te proberen en aandacht te hebben voor wat je leuk vindt en wat je energie geeft, kan je op zoek gaan naar meer van dat type activiteiten. Misschien ontdek je zo wel je nog eerder onbekend creatief brein en kan je daarmee anderen inspireren.

Zin in meer verbinding met je familie?

“Niet iedereen is leuk”. Mijn Petekind is 6 en zegt de dingen gewoon zoals hij ze vindt. En dat is ok. Maar ik heb zelf ook familieleden waar ik een supergoede band mee heb en andere waarmee ik weinig gemeenschappelijk heb.
Je leert je familie ook weer kennen door te praten over waar zij enthousiast van worden en mee bezig zijn. Door zelf te delen waar jij mee bezig bent en eventueel wil uitproberen vind je jezelf misschien op de padel (http://padelvlaanderen.be/watispadel/) in korte broek met een schoonbroer waar je voordien amper een woord mee had gewisseld.

Zin in meer genieten van het leven?

Genieten van het leven is voor iedereen anders. Voor de een is dat een gezellig terras, voor de ander een boek lezen, een bad, een rode wijn of alles tegelijk. De vraag is vaker “wat houdt je tegen om meer te genieten van het leven?”
Ga op zoek naar wat je wil en bekijk de mogelijkheden om dat te organiseren. Spreek af met mensen die je kunnen helpen en die het je gunnen of samen met jou van het leven willen genieten.

Zin in meer bijleren?

Soms komt iemand met een nieuwe hobby naar je toe en denk je: waarom doe ik dat niet. Sinds 2021 is de interesse in opleidingen nog nooit zo groot geweest. Syntra, avondscholen, vakscholen, VDAB, … Alle opleidingscentra kunnen de inschrijvingen amper bijhouden. Van imker tot automechaniek, van informatica tot kalligrafie. Wat je ook wil bijleren, er is altijd wel een opleiding inline of offline te vinden.

Zin in meer tijd voor jezelf?

Los van meer tijd doorbrengen met wie je graag hebt of doen wat je graag doet is het ook vaak een uitdaging puur tijd voor jezelf te nemen.
Onze partners gunnen ons wel even tijd alleen en wij gunnen het hen om even tijd voor zichzelf te nemen. Zo krijg je balans en een wederzijdse gunfactor. Is elke week niet mogelijk, spreek dan af met je partner of de personen die je hierbij kunnen helpen wat haalbaar is.

Tot slot

We zien wel een aantal factoren in het leven waarmee er nog veel meer te doen is, maar dit is meer dan genoeg om je plezier en voldoening te geven.

Veel mensen denken dat ze met bijna 100% geluk hun eigen leven goed kunnen volhouden. We hebben dagelijks te maken met stress en wachten vaak tot we het niet meer kunnen verdragen. Door rust, tijd en ruimte voor onszelf te nemen wordt het mogelijk in goede conditie te blijven en aan waardevolle relaties te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches