Hoe krijg je dat goede gevoel?
“het goede gevoel” Je hoort het steeds meer mensen zeggen of men probeert het te bereiken: “het goede gevoel”. Dat is toch wat iedereen wil? Op zich is dat niet zo vreemd. Echter, het is zo moeilijk jezelf écht te leren kennen – én noodzakelijk is om tot het goede gevoel te komen. Kortom: het maakt duidelijk hoe moeilijk het is dit goede gevoel te bereiken.
Terug naar de basis?
Fout bezig zijn is een te harde term, maar we hebben ons waarschijnlijk allemaal ongeveer hetzelfde ingeprent: huisje – boompje – beestje, de partner en job van ons leven…
Het lijkt allemaal reuzengeur en maneschijn: geld op orde en wanneer er te weinig is meer sparen of verdienen. Dat extra werken gaat vaak ten koste van iets anders.
Als onze relatie met onze partner niet vlot loopt nemen we aan dat dat erbij hoort. Dat is toch bij iedereen zo?
En telkens we iets opmerken dat het moeilijk maakt te krijgen wat we willen, gaan we ervan uit dat het zo hoort, leggen we er ons bij neer of creëren we scenario’s in ons hoofd dat het niet gaat lukken.
Nu blijkt dat dat niet werkt en weten we niet zo goed wat we dan wel kunnen doen. We hebben van iets mogen proeven wat we gewoon zijn geworden en misschien toch niet haalbaar is, of grotere gevolgen heeft dan we zouden willen of dat het niet oplevert wat je gehoopt had.
Deze situaties zijn frustrerend en legt de nadruk op andere zaken leggen. Want als alles goed gaat, ben je niet bezig met jezelf en ontdekken wat écht het goede gevoel geeft, wat je echt blij maakt en echt wil. Maar moet je dan terug naar de basis? In feite wel en dat hoeft lang zo ingrijpend niet te zijn als het lijkt, want jezelf verwennen hoort er natuurlijk ook nog altijd bij.
Dingen hebben of kopen geeft toch ook een goed gevoel?
Materiele zaken geven natuurlijk een goed gevoel. Alleen, dingen leveren dat goede gevoel maar voor kort. Je wordt het snel gewoon iets te bezitten of bijvoorbeeld meer te verdienen. Je kan het zien als water: je drinkt water als je daar zin in hebt of als je dorst hebt. Maar je weet dat het er dan is en dan daalt je appreciatie voor wat je hebt. Als je even niet weet wat je wil doen om jezelf bezig te houden, dan is jezelf verwennen met iets leuk – en dat kan van alles zijn – “even” leuk. Het geeft even een goed gevoel.
Wil je echt het goede gevoel ? Dan volstaat het door enkele stappen te doorlopen. En het succes van je traject hangt af van hoe je erin staat en bereid zijn jezelf écht te leren kennen. Tijdens je periode van zelfreflectie en groei zullen zich nog veel gewoontes afspelen. Laat je niet afleiden, ook deze situaties zullen snel tot het verleden behoren.
Richting kiezen en stappen zetten
Het “nu”
Begin bij het begin en dat is de basis. Begin met het beste halen uit de momenten die het vaakst voorkomen en waar eventueel frustratie optreedt. Leven in het nu, doen wat goed voelt en je bewust zijn van wat je doet en denkt. Bedenk waar je echt blij van wordt en voor de een is dat met vrienden lekker lunchen in een brasserie, de ander wordt blij bij het zien van de hond die speels is. Of misschien neem je de fiets- of auto en maakje een tocht waar je blij en rustig van wordt. Met andere woorden, wat is dat voor jou “echt genieten”?
Met andere woorden, het kan van alles zijn. Maar waar het om gaat is dat je je bewust bent van waar je gelukkig van wordt en jou dat goede gevoel geeft. Je bent dan bezig met het nu en het intense gevoel wat je ervaart als je ergens echt blij van wordt. Je zal wel al ooit van gelukshormonen gehoord hebben, maar daar gaan we hier niet op in gaan.
Persoonlijke ontwikkeling
Een veel gebruikte term, bijvoorbeeld bij bedrijven. En persoonlijke ontwikkeling is ook of wellicht vooral, jezelf ontwikkelen en groeien als mens. Iedereen doet dit op een eigen manier, maar waar het vooral om gaat is dat je het al doende leert. Door jezelf bloot te stellen aan frustratie, leer je er juist mee om te gaan. Dat is altijd beter dan vermijden zonder dat je goed begrijpt waaraan je je dan precies ergert. Er is maar één voorwaarde voor en dat is dat je open staat om te leren, de ander te begrijpen en feedback te ontvangen. Nieuwe zaken te aanvaarden en kijken wat je er mee kunt én of je er meer van wil in je leven. Als je dit zo durft te doen, dan gaat het eigenlijk gemakkelijk.
Dat lukt natuurlijk niet altijd en dat is niet erg. Je kunt er voor jezelf momenten uitkiezen om een aantal zaken te proberen. Situaties die zich recentelijk hebben voorgedaan bekijken of een aantal nieuwe zaken uitproberen die je normaal anders zou aanpakken. Je doet wat voor jou het meest comfortabel aanvoelt. Ofwel zoek je een rustige plek op die je toelaat wat de mijmeren of je stelt je kwetsbaar op en duikt meteen in een situatie met je nieuwe aanpak.
Waar je ook voor kiest, alles is ok, zolang het voor jou werkt. Hoe was deze situatie voor jou, heb je er al wat mee gedaan, en zo ja, wat en hoe kan je het in de toekomst eventueel anders of beter aanpakken? Het moet niet altijd een zwaarbeladen moment te zijn, het kan ook over iets kleins gaan. Bijvoorbeeld een kort gesprek met iemand die je niet kent in de winkel of aan de kassa. Om een voorbeeld te nemen, zou je je kunnen afvragen waarom je het niet gedaan hebt. Wat houdt je tegen? Terwijl het wel belangrijk is. Spreekt voor zich dat je zelf een eerlijk antwoord geeft op je eigen vragen. Als dit proces voor jou moeilijk is, zijn er altijd professionals die je hierbij kunnen helpen.
Jezef verwennen
Zoals eerder gezegd hoort jezelf verwennen er ook bij, maar anders dan het voorbeeld met water, in een materialistische maatschappij. Als je supergelukkig wordt van een fietstocht langs een rivier, dan kan een nieuwe fiets zo’n verwenmoment zijn. Misschien kan je huidige fiets nog wel even mee, maar als je het je kunt permitteren kan je er ook voor kiezen om te kijken of je je oude fiets nog aan iemand kunt geven die daar weer blij van wordt en je trakteert jezelf op een nieuwe. Of iets anders, zolang je jezelf er een plezier mee doet.
Het kan natuurlijk ook iets kleiners zijn, want niet iedereen heeft hetzelfde budget. Een lekkere taart kan mensen ook opvrolijken, intens doen genieten, net zoals wat leuke interieurspulletjes of een nieuw kapsel. Ervaar wel dat je er echt blij van wordt en het niet is omdat je anders niets weet te verzinnen. Dit maakt ook dat je meer geniet van hetgeen je koopt en kan zomaar een nadrukkelijke meerwaarde voor je hebben, die verder gaat dan alleen iets duurs kopen wat even je “honger” stilt.
Tot slot
Het goede gevoel zit in jezelf en hoeft helemaal geen geld te kosten. Zodra je weer dichter bij je gevoel komt en het goede gevoel in jezelf herkent, heb je een belangrijke stap gezet die een meerwaarde voor het eigen leven oplevert én zeer waarschijnlijk voor je omgeving. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar is het niet.
Voor degene die hierover zegt dat iets kopen eigenlijk veel gemakkelijker en leuker is, geldt dat hij of zij (nog) niet toe aan een dergelijke stap. Ook dat is niet erg. Niet iedereen maakt dezelfde stappen.