Kan je doelen koppelen aan iemands persoonlijkheid?

2019/05/30 – Zoals eerder besproken, is de zelfdeterminatie-theorie een van de meest invloedrijke kaders voor het begrijpen van de menselijke motivatie. Het is nauw verbonden met de betrokkenheid van werknemers en benadrukt niet alleen het belang van competentie (zie Prestatie) en autonomie (zie Autonomie), maar introduceert ook het concept van “verbondenheid”.

Koppeling tussen het stellen van doelen en de Zelfdeterminatie-theorie

Zoals eerder besproken, is de zelfdeterminatie-theorie een van de meest invloedrijke kaders voor het begrijpen van de menselijke motivatie. Het is nauw verbonden met de betrokkenheid van werknemers en benadrukt niet alleen het belang van competentie (zie Prestatie) en autonomie (zie Autonomie), maar introduceert ook het concept van “verbondenheid”.

Deze drie vereisten kunnen alle drie worden beïnvloed door de manier waarop onze doelen worden gesteld.

Competentie

Ons vermogen om duidelijke en betekenisvolle doelen te bereiken heeft een belangrijke invloed op onze bekwaamheid. Wanneer we doelen bereiken die ons een passende uitdaging hebben gegeven, kunnen we onze successen internaliseren en zijn we trots op onze inspanningen. Deze positieve associatie leidt er uiteindelijk toe dat we intrinsiek gemotiveerder worden om onze doelstellingen in de toekomst te realiseren.Wanneer de doelstellingen echter vaag zijn, kan het voor ons moeilijk zijn om onze prestaties te meten. Dit leidt tot een gevoel van incompetentie en bezorgdheid over hoe we door het management of andere mensen worden ervaren. Een studie over de organisatieomgeving door onderzoekers Brown & Leigh vond in 1996 dat “wanneer de functieverwachtingen en werksituaties onduidelijk, inconsistent of onvoorspelbaar zijn, de psychologische veiligheid wordt ondermijnd en de betrokkenheid waarschijnlijk laag is”. Uiteindelijk kan een gebrek aan duidelijke doelstellingen een impact hebben op het vertrouwen in onze capaciteiten en de hoeveelheid inspanningen die we bereid zijn te investeren in de toekomst verminderen.

Verwantschap

Naast duidelijkheid in onze doelenstelling, moeten de doelen ook relevant zijn. Doelen kunnen niet geïsoleerd bestaan, maar moeten aansluiten bij de missie van de bredere organisatie. Wanneer we kunnen zien hoe onze persoonlijke doelstellingen bijdragen aan het bredere team, zonder ons in conflict te brengen met onze collega’s, voelen we ons meer verbonden met de algemene visie van het bedrijf.Het regelmatig en voortdurend terugkoppelen van medewerkers kan ook een gevoel van verbondenheid tussen individuen en het team creëren. Dit kan managers helpen om de voortgang bij te houden, blokkades op te heffen en de doelstellingen waar nodig aan te passen, terwijl er tegelijkertijd een duidelijke link in het hoofd van de werknemer blijft bestaan tussen de taak en het algemene doel van hun werk.Als manager moet u dit zien als “dienend leiderschap” – een manier om uw werknemer te helpen en aan te moedigen om een doel te bereiken – in plaats van een kans om het micromanagement uit te voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches