In een relatie is het absoluut normaal dat je af en toe ruzie maakt. Als je er niet uitgeraakt als koppel, zoek je het best naar hulp.
Ruzies, conflicten en discussies begin vaak met een gewoon, banaal gesprek. Plots ben je het niet meer eens met mekaar. Het gaat van een eenvoudig te verklaren misverstand tot een belangrijk meningsverschil.
Je hoeft het ook niet altijd eens te zijn met je partner om een goede relatie te hebben.
Waarom ruziën soms ook gezond is:
- Een eigen mening hebben is een positieve eigenschap. Een ondersteunende partner gunt je jouw mening.
- Discussiëren maakt een gesprek leuk en boeiend. Zo leer je van elkaar hoe je denkt.
- Er is niets mis met je eigen visie op bepaalde dingen bij te schaven of te herzien. Door je flexibel op te stellen zal je zien dat er meerdere mogelijkheden zijn.
- Door over de verschillen en mogelijke compromissen en oplossingen te blijven praten, werk je aan je relatie.
Er is pas een probleem als:
- Het conflict blijft bestaan
- één van jullie niet accepteert dat er een andere mening is.
- Ruzie een patroon wordt en elk gesprek blokkeert op een discussie over wie “gelijk” heeft.
Ruzie met je partner bijleggen: tips
Goed ruziemaken is een kunst. Als er genoeg vertrouwen is, kan je gerust als partners van mening verschillen zonder angst.
Enkele tips om op een gezonde manier ruzies op te lossen:
Ga de confrontatie aan
Problemen lijken groter wanneer ze langer aanslepen. Vertel je partner dat iets je ergert en leg uit wat dat is en wat maakt dat dat je ergert. Gebruik “ik” als in “Ik zou graag hebben dat…” in plaats van de beschuldigende “Jij hebt…” of “Jij bent …”.
Wees bereid om te luisteren
Zeg wat je dwars zit, en luister ook aandachtig naar je partner. Zo krijg je een betere zicht op de perceptie van je partner rond de conflictsituatie.
Agressief gedrag is uit den boze
Beledig je partner niet en gebruik geen scheldwoorden. Wees ook niet sarcastisch of onverschillig. Je stem verheffen is te vermijden. Als de emoties hevig worden, stel dan voor het gesprek af te breken en praat verder wanneer jullie beide weer rustig(er) zijn.
Blijf vertrouwen hebben
Ook al kwetst je partner je, maak van haar of hem niet de ‘dader’. Een vriendelijke opmerking, een glimlach of een grapje kan helpen om de spanning te relativeren.
Zeg “sorry” en vergeef
Erken het als je fouten hebt gemaakt als het nodig is en vraag hetzelfde aan de ander. Wanneer je het telkens weer kan goedmaken en vergeven, kom je als koppel niet vast te zitten.
Stel vragen
Vraag verduidelijking en focus niet op het ‘bewijzen’ van schuld of onschuld. Het brengt rust in het gesprek als je partner merkt dat je zijn of haar standpunt echt tracht te begrijpen.
Bedenk samen oplossingen
Zoek een manier om situatie beter aan te pakken in de toekomst. Focus op het onderliggend probleem, niet op de ruzie zelf. Zoek compromissen en doe voorstellen om de situatie in de toekomst aanders aan te pakken.
Passionele ruzie
Soms lijkt ruzie verslavend. Tijdens het ruziemaken laaien verliefde gevoelens weer op. Een dreigende relatiebreuk is spannend en gevaar is gooit olie op het vuur bij verliefdheid.
Let op: Het patroon van ruziemaken, dreigende relatiebreuk en het dan weer goedmaken, is op lange termijn destructief voor je relatie. Door de constante dreiging ervaar je niet genoeg veiligheid in je relatie om je partner volledig te vertrouwen en een sterke band op te bouwen. Je band wordt sterker door steeds beter te communiceren, niet door steeds passiever te worden.
Hoeveel ruzie in een relatie is normaal ?
Ruzie in een relatie is normaal. Als je bijna altijd ruzie maakt, sta dan eens stil bij waarover de ruzies gaan. Welke zijn jouw eigen waarden, normen en toekomstperspectief, en hoe vaak vertel je ze tegen de ander?
Agressie of geweld tijdens ruzies
Partnergeweld is onaanvaardbaar en strafbaar. Partnergeweld heeft verschillende vormen:
- lichamelijk: slaan, schoppen, dingen gooien of jou dwingen jezelf fysiek iets te berokkenen.
- seksueel: je partner dwingen tot seksuele handelingen
- psychisch: beledigen, vernederen, negeren of de ander bedreigen.
- economisch: loon afnemen, huishoudgeld beperken, materiële zaken ontzeggen.
Tot Slot
Conflicten en ruzie maken horen erbij in een relatie. Het belangrijkste aspect is de bereidheid van jezelf en de ander om te begrijpen wat er precies aan de hand is en wat de onderliggende reden is.
Door in gesprek te gaan en te zeggen wat je wil en belangrijk vindt en te luisteren naar wat de ander wil en belangrijk vind is er steeds ruimte om uit de ruzie te geraken.
5 Stappen:
- Leg uit wat de situatie is op een zo objectief mogelijke manier. Stem af met de ander of dit voor hen ook zo is.
- Vertel wat deze situatie voor jou betekent en wat jouw rol is. Wat maakt dat je hierin betrokken bent? Vraag de ander hoe men dit ziet vanuit hun perspectief.
- Probeer te verwoorden welke emotie je hierbij voelt en leg uit hoe dat komt. Ga na wat de ander hierover wil vertellen.
- Zeg wat je wil dat er gebeurt in de toekomst. Vraag aan de ander of men hier akkoord mee gaat.
- Leg het bij. Probeer te kaderen waar jullie beide nu staan en op een positieve manier af te sluiten.