Waarom je elke vooruitgang viert.

Waarom je elke vooruitgang viert. 

vooruitgang2020/07/02 – Een gevoel van prestatie is een essentieel onderdeel om te kunnen genieten van ons werk en ons zelfbeeld op de werkplek te versterken. De hele dag niets doen is echt niet zo aantrekkelijk als het klinkt, vooral wanneer het alternatief is om zinvolle taken te volbrengen.  

Het ervaren van succes door een gevoel van bekwaamheid  

  

  

  

Als we nadenken over het werk dat we hebben gedaan, begrijpen we het onderscheid tussen taken uitvoeren en prestaties intuïtief.  

  

  

  

Deci & Ryan’s Zelfbeschikkingstheorie, gepubliceerd in 1985, was een studie die tot doel had om de drijvende krachten aan de basis van de menselijke motivatie vast te stellen. Daarin identificeerden ze een gevoel van “competentie” als een van de drie fundamentele psychologische behoeften die we in ons dagelijks leven willen bevredigen. Zij definieerden hun concept als de mate waarin wij ons in staat voelen in onze interacties met de wereld.  

  

  

  

Wanneer we onszelf als competent ervaren bij een bepaalde taak, krijgen we een boost in onze motivatie om deze uit te voeren. Aan de andere kant kan onzekerheid in onze capaciteiten ons verlangen ondermijnen om zelfs maar een taak te beginnen.    

  

  

  

Deci & Ryan stelden ook vast dat de positieve relatie tussen competentie en motivatie afhankelijk is van de voorwaarde van een “optimale uitdaging”. De twee psychologen vonden dat als een taak te gemakkelijk of te moeilijk is, we niet hetzelfde gevoel van bekwaamheid zullen voelen, zelfs na het succesvol afronden van een taak.  

  

  

  

Regelmatig vooruitgang boeken is beter voor de uitvoering dan grote overwinningen.  

  

  

  

Dus, wanneer de optie is om een uitdagend project aan te nemen met goed gestructureerde mijlpalen, of een project met een enkele deadline, welke zou u dan nemen? Te oordelen naar Deci & Ryan’s onderzoek, zouden de meesten van ons beter af zijn om consistente vooruitgang te boeken dan recht op de maan te schieten – dit geeft ons de kans om na te denken over onze prestaties en ervaring en een gevoel van competentie onderweg. Dit idee wordt ook ondersteund door onderzoek van Amabile & Kramer, die de impact die “kleine overwinningen” hebben op de motivatie hoog-lichtte stellen.Professors Teresa Amabile en Steven Kramer beschreven in hun boek “The ProgressPrinciple” uit 2011 in detail over hoe vooruitgang de prestaties kan verbeteren. Na een analyse van 12.000 dagboeknotities van 238 medewerkers in zeven grote organisaties, ontdekten ze dat wanneer mensen consequent – en dus consistent -hun prestaties kunnen verbeteren, ze de resultaten van hun werk kunnen verbeteren.  

  

  

  

Als er vooruitgang wordt geboekt met zinvolle projecten (zelfs in kleine stappen), worden ze creatiever, productiever en meer betrokken als werknemers. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.