Waarom schaamte zinloos is.

Waarom schaamte zinloos is.
schaamteSchaamte. Vertrouw op de voortgang die je boekt. Mensen zullen je toch beoordelen.

We zijn allemaal al op een plek geweest waar we weg wilden omdat we ons schaamden. Ofwel deden andere mensen iets dat je je in verlegenheid bracht. Of je hebt iets gedaan waardoor je je schaamde toen het gebeurde.
Schaamte is het schuldgevoel dat wordt veroorzaakt wanneer andere mensen het kunnen zien. Of je wilt het niet, maar het is er, of iemand anders wil het niet voor jou, en je schaamt je ervoor het te willen.

 

Er zijn drie factoren waarmee je rekening houdt bij je schaamte: jij, anderen en de angst voor wat je wenst.

 

Anderen beoordelen je omdat je iets wilt

 

Stel dat je een permanent springkasteel in je tuin wilt hebben, maar je hebt geen kinderen. De enige reden waarom je het niet hebt, is dat andere mensen je in verlegenheid zullen brengen. Je leeftijdsgenoten beoordelen jou voor wat je wilt. De vraag is: “Wie zijn zij om te oordelen?”. Ze kunnen er ook op vertrouwen dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je keuzes. Echte vrienden zouden niets verkeerds mogen denken als je jezelf bent. Deze mensen zijn eerlijk en je kunt ook een groep vinden die meer op jou lijkt.

 

Je voelt je schuldig omdat je iets wilt

 

Je schaamt je ervoor dat springkussen te krijgen. Of je voelt je beschaamd omdat je je schuldig voelt omdat je zoiets kinderachtig wilt.

We schamen ons vaak omdat we bang zijn voor het oordeel van anderen. Toch zijn andere mensen niet zozeer betrokken bij wat jij doet als bij wat ze zelf doen. Mensen die anderen willen vernederen, zullen wel iemand vinden, maak je geen zorgen. Maar wat als ze jou vinden? Er is geen echte reden waarom ze je in verlegenheid brengen en hun daden rechtvaardigen. Ze hebben misschien sterke opvattingen over wat ‘volwassen zijn’ is. Ze voelen zich misschien zelf niet lekker. Ze beoordelen je liever op wat je wilt, in plaats van te onderzoeken wat hun eigen dromen zijn.

Is het hebben van een springkussen niets voor jou? Ik weet zeker dat als al je wensen uitkomen, sommigen van hen wat rode blos op je wangen zouden geven. Er is niets mis met willen wat je wilt, zolang je niemand pijn doet.

 

Anderen beoordelen je omdat je iets niet wilt

 

“Je zou meer moeten sporten; Je voelt je vast beter.” “Als je wat bent afgevallen, zal het gemakkelijker zijn om een vriendin te vinden.” Zelfs als we uitgaan van goede bedoelingen, is het moeilijk te horen hoe anderen weten wat we moeten doen. Als je de verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen keuzes, is het gemakkelijker voor andere mensen om op jouw proces te vertrouwen. De mensen die van je houden, zullen je respecteren omdat je voor je wensen opkomt. Ze belonen je met de vrijheid om je eigen keuzes te maken en om te gaan met de gevolgen. De mensen die van je houden, zullen je nog steeds steunen als er iets misgaat.

Je hoeft je niet te schamen om je lichaam ok te vinden. Je toekomstige partner zal van je houden om wie je bent en de keuzes die je maakt. Van wie zou die perfecte toekomstige partner van je houden als je niet jezelf bent? Als je je uiterlijk, gedrag of voorkeuren verandert, wat is er dan nog van jou? Verander je gedrag alleen als je denkt dat ‘jouw toekomstige zelf’ er voordeel bij heeft.

 

Je voelt je schuldig omdat je iets niet wilt

 

Ben je het ermee eens dat je wat zou kunnen afvallen en dat wat lichaamsbeweging geen pijn zou doen? Waar vind je de energie om dat te doen? Maak je er niet al te veel zorgen over. Er is een reden dat je geen motivatie vindt. Onderzoek waarom je vindt dat je iets moet doen en bepaal vervolgens waarom je de motivatie niet kunt vinden. Je doet al ergens een inspanning. Wees mild voor jezelf. Morgen kies je opnieuw wat het beste bij je past.

 

Conclusie

 

Het enige waar je je voor hoeft te schamen, is iets dat je hebt en ook niet wilt. Maar jouw huidige situatie is niet jouw bestemming. Er is een manier om naar een betere situatie te komen. Je kunt dingen omdraaien. En terwijl je dingen omdraait, zou je je niet moeten schamen omdat anderen je beoordelen. Je probeert elke dag een beetje beter te worden. Er is geen betere rechter dan de rechter die jij over jezelf bent.

 

Natuurlijk zijn sommige mensen slecht in het beoordelen van zichzelf. We moeten ze beschermen tegen hun acties. Als mensen zich niet schuldig voelen, hebben we de verantwoordelijkheid als gemeenschap om in te grijpen. Zelfs als iedereen weet dat ze zich schuldig moeten voelen, moeten we ze helpen. We moeten ze beschermen om geen fouten te maken waar ze de rest van hun leven spijt van zullen hebben. Maar we kunnen ze niet allemaal redden; sommige mensen zijn te snel als het erom gaat dezelfde fout twee keer te maken. Er is voor ons geen reden om ons daarvoor te schamen.

 

Wil je meer weten over jouw emoties en hoe je ze als uitdaging overwint? Volg mij voor meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches