Wat doet een psycholoog?

Wat doet een psycholoog?

psycholoog
Bij BeYoe.be zijn we coaches en psychologen. Maar zelfs de psychologen zullen bij ons geen onderzoek doen naar jouw persoonlijke geschiedenis, jou proberen een label te geven of advies. Bij BeYoe zijn we er louter om samen met jou te onderzoeken wat het voor jou moeilijk maakt gelukkig te zijn in volgende thema’s: zelfkennis, zelfvertrouwen, de relatie met jezelf en anderen.

Een Psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie behaald. Psychologie is de studie van menselijk gedrag. In psychologie wordt onderzocht hoe mensen zich gedragen en waarom men zich zo gedraagt, hoe men denkt, wat mensen motiveert en wat mensen voelen. Er wordt gekeken naar mensen individueel, maar ook de interacties tussen elkaar en hoe men elkaar beïnvloedt.

Door de wetenschap en informatie over de normale patronen en gedragingen van mensen, is het mogelijk om ook moeilijke situaties en afwijkend gedrag te analyseren en te behandelen.

Binnen de wereld van de psychologen zijn er verschillende specialisaties. Psychologen bieden individuele of groepsbegeleiding, maar ze zijn ook vaak actief in het bedrijfsleven (vb bij personeelsbeleid) en/of doen aan wetenschappelijk onderzoek.

De titel ‘psycholoog’ is beschermd en mag enkel gebruikt worden door personen met een master in de psychologie en een geldig inschrijvingsnummer. Alle erkende psychologen zijn gebonden aan de deontologische code voor psychologen. Deze code schrijft de ethische gedragsregels voor. Deze code is enkel geldig voor erkende psychologen.
Sinds mei 2019 ontvangen alle klinisch psychologen een visum dat hen toelaat om klinische psychologie uit te oefenen.

Wat doet een psycholoog?

Wanneer men over een psycholoog spreekt voor individuele begeleiding, spreekt men over een klinisch psycholoog. Deze is gespecialiseerd in psychische en emotionele processen. De psycholoog begeleidt de cliënt via gesprekstherapie, met als doel inzichten krijgen en het vinden van nieuwe manieren van omgaan met emoties en situaties.
Een psycholoog kan zich ook verder gespecialiseerd hebben via een psychotherapieopleiding zoals cognitieve gedragstherapie, cliëntgerichte therapie, systeemtherapie of contextuele therapie.

In therapeutische begeleiding zal de psycholoog in eerste instantie luisteren naar je verhaal en je hulpvraag. Samen met de begeleiding kijk je waar je tegenaan loopt en bespreek je wat je verwacht van de begeleiding. In de volgende sessies ga je samen aan de slag, afhankelijk van de methode van de psycholoog. Dit kan vanuit een analyserende, oplossingsgerichte of gedragsmatige visie. Via verdiepende vragen of oefeningen helpt de psycholoog je te komen tot nieuwe inzichten en verandering in je gedachten, je gevoelens en je gedrag.

Een psycholoog kan een diagnose stellen en van daaruit een behandeling opstarten. Ook voor persoonlijkheidstesten en IQ-testen kan je terecht bij een psycholoog.

Kinderpsycholoog

Kinderpsychologen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jongeren. Ze zijn vertrouwd met de problematieken waar kinderen mee geconfronteerd worden en gebruiken aangepaste methoden voor kindertherapie. Een kinderpsycholoog richt zijn begeleiding volledig op de leefwereld van het kind.

Wanneer naar een psycholoog?

Wanneer je bijvoorbeeld een trauma opliep, vastzit in je eigen emoties, jezelf beter wil begrijpen, wanneer je je niet goed in je vel voelt of niet meer kan functioneren zoals je vroeger kon, biedt psychologische ondersteuning hulp. Je hoeft niet enkel zware psychische problematieken te hebben om psychologische hulp te zoeken.

Psychologen behandelen uiteenlopende klachten en stoornissen. Je kan er bijvoorbeeld terecht voor het verwerken van trauma’s, omgaan met stress, voor een burn-out behandeling, verwerken van verdriet, faalangst of onzekerheid. Veelvoorkomende vragen zijn angststoornissen (paniekaanvallen, fobieën) of depressie.

Hoewel we bij BeYoe coachen en geen therapie voorzien, worden slechs 1% van onze klanten doorverwezen naar een psycholoog. Op die manier krijgt iedereen de hulp waar men nood aan heeft.

Wil je graag zelf bekijken hoe we je zullen helpen? Boek een afspraak of plaats een bestelling. Starten kan al binnen de 2 werkdagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Vic Verdonck draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches