Vaak hebben bedrijven experten of een trainer trainer in huis die heel wat kennis met zich meedragen. Het is goed om experten te hebben en het is goed voor werknemers om expertise te hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat de kennis verspreid geraakt binnen de organisatie?
Via een train de trainer methodiek geef je de expert handvaten om kennis te delen. Dit principe werkt het best wanneer er een grote groep “beginnende” medewerkers is die kennis aan elkaar wil doorgeven. Een voorbeeld hiervan zijn groene professionals in de zorg. Zij zijn de kanshebbers om kennis te delen. Maar ook vastberaden medewerkers die niet willen geloven dat ‘de ander’ het beter kan als je dat wel wilt.
Door train de trainer kan dit principe gecombineerd worden met feedback of coaching. Zo kun je ook werken aan de ontwikkeling van medewerkers. Zeker in een hoog-risico functie moeten medewerkers optimaal zijn.
Een train de trainer richt zich op het vergroten van de competenties, het zelfvertrouwen en een professioneel gedrag bij medewerkers. Dit staat in direct verband met hun competenties, zelfvertrouwen en hun professionaliteit. De training is effectief en het stimuleert de interactie tussen medewerkers en levert een hogere medewerkerstevredenheid op.
Als train de trainer trainer ga je eerst zelf aan de slag. Je gaat aan de slag met alle basiskennis van die functie, waar gevolgd wordt door mondelinge feedback van een coach. Het voordeel hiervan is dat je in één keer alle bekende informatie hebt verwerkt en jezelf weet te verbeteren, dan wel te versterken.
Als train de trainer trainer heb je baat bij het ontwikkelen van volgende vaardigheden:
Het trainen van kennis in groepen / teams.
vorming opzetten en begeleiden
spreken voor een groep
effectieve presentatie
begeleiden van groepen
groepsdynamische processen
de kunst van procesbegeleiding
didactische handvaten voor het delen van kennis en knowhow
groepen begeleiden vanuit interactie
inzetten van interactieve werkvormen
De voorbereiding en uitvoering van een training te begeleiden.
Procesverbetering van de organisatie door te begeleiden, hoe je het leuk maakt om zelfs met kwetsfuncties te werken. , en hoe je deze met kennis transformeert naar een uitdaging.
Ook binnen BeYoe werken we volgens het trainer de trainer trainer principe: er zijn 3 niveaus in ervaring bij de coaches: heel ervaren, gemiddeld ervaren en onervaren. De ervaren coaches trainen de gemiddeld ervaren coaches en deze trainen dan weer de onervaren coaches. Op die manier monitoren we de afstand tussen de praktijk en de benodigde kennis om een goede coaching te organiseren.
Door intensief feedback te geven, houden we de benodigde kennis in het oog terwijl iedereen van elkaar kan zien wat er consequent wordt gezegd en hoe de theorie wordt toegepast.
Theorie is de idee achter een bepaalde toepassing of tekst bij iets wat je uitvoert. Het is echter niet altijd meteen duidelijk hoe je dat dan naar de praktijk vertaalt. Feedback geven zorgt er dan voor dat dit gekaderd wordt zodat diegene die de kennis nog moet absorberen een praktisch referentiekader krijgt.
De theorie gaat er al van uit dat het ongeveer zo gebeurt, maar soms is de praktijk beter of anders. Dat kan je gebruiken om vervolgens aan de slag te gaan. Laat diegene ruwweg dus een keer zien wat hij/zij doet en hoe zijn/haar ideeën er uitkomen. Een andere manier om het te benadrukken is door iemand over te halen om zelf aan de slag te gaan met een oefening of praktijk.