Van bruto naar netto: Je verdiende loon is wat mensen je gunnen.

van bruto naar nettoVan bruto naar netto: Je verdiende loon is wat mensen je gunnen.   

   Van bruto naar netto? Weet je, toen ik begon, dacht ik altijd dat ik de kip met de gouden eieren zou zijn voor iedereen die me inhuurde. Ik zou zoveel bijdragen zijn dat mijn toekomstige werkgever geen andere keus zou hebben dan mij een grote som geld te betalen. Man, wat was ik ambitieus en naïef, maar op een vriendelijke manier.  Nu ben ik 14 jaar ouder en begrijp ik dat een loonstrook uit heel veel elementen bestaat. Ik werd nuchter. Wat men je betaalt, is niet wat je verdient; de mensen die verantwoordelijk zijn voor jouw afdeling betalen je in het licht van het potentieel en de middelen van je baan.      Ik heb collega’s minder zien verdienen dan mij voor een job die niemand ooit genoeg zou kunnen betalen. Sommige collega’s hadden voordelen die ik niet kon begrijpen, omdat hun inspanning niet evenredig leek met het geld dat in hun zakken stroomde.      Als het gaat om het verdienen van een bepaald bedrag, hangt het af van het soort baan, de verantwoordelijkheid, de waardering voor hoe je je werk doet, de ruimte voor het loon van de baan en de waardering voor jou als persoon. Al deze elementen komen overeen met wat je elke maand betaald krijgt.      Houd er rekening mee dat mensen je zullen geven wat men je gunt. Dus als je meer doet dan gevraagd wordt, zullen sommige managers dat op prijs stellen en andere niet. Sommige van je collega’s zullen het belachelijk noemen, en sommigen zullen jaloers zijn en je te ambitieus vinden voor je bestwil.      In elk scenario: blijf trouw aan jezelf. Niet elke omgeving vereist immers de energie en het enthousiasme die je meebrengt, en niet alle collega’s zullen van je houden om wie je bent.     

Wat heb je ervoor over?  

   Als het gaat om het hebben van een baan, zullen er drie aspecten zijn die het een droombaan of een waardeloze baan maken:   Autonomie: kan ik dit zelf doen?   Betrokkenheid: vind ik de mensen in de organisatie leuk. Is de missie van het bedrijf in lijn met mijn waarden?   Kunnen: heb ik de vaardigheden en het talent om dit te doen?   Laten we deze nu eens opsplitsen om te zien hoe uw situatie uw organisatie wel of niet kan beïnvloeden:     
Autonomie:
in sommige jobs is autonomie ingebouwd. De meest eenvoudige banen zijn toegankelijk, zodat bijna iedereen het in korte tijd kan leren.   Voor complexere taken is autonomie essentieel voor de manager van die persoon, zodat je leidinggevende je niet op de vinger moet kijken.     
Betrokkenheid:
Een aantal bedrijven heeft een sterke cultuur die een bepaald soort persoonlijkheid aantrekt. Wanneer je je tussen leeftijdsgenoten met dezelfde interesses op de werkplek bevindt, is de kans groter dat je blijft.   Kunnen: Je hebt talenten en ontwikkelde vaardigheden. Je hebt een natuurlijke gave voor een aantal zaken die je doet, en voor sommige van de vaardigheden die je hebt, heb je veel tijd besteed aan het onder de knie krijgen.  

Hoe spelen we dit spel mee?  

     De organisatie waar je voor werkt heeft haar cultuur en processen. Elke persoon, elk team en elke afdeling heeft zijn eigen manier om dingen te doen. Om veilig te kunnen bewegen in elke situatie die mensen je voorleggen, moet je weten welke methoden gewaardeerd worden en tegen welk voor soort gedrag mensen zullen protesteren. Zorg ervoor dat je met verschillende benaderingen experimenteert zodra je aan een nieuwe job begint. De meeste mensen maken de fout om te wachten en voelen zich een bedrieger vanwege het gebrek aan zelfvertrouwen in de nieuwe functie van een nieuw werkgever. Na een paar maanden zullen mensen het gevoel hebben dat je alles zou moeten weten, maar je hebt geprobeerd om de afgelopen maanden geen fouten te maken, dus je weet nog niet wat je moet doen, en de mensen met wie je werkt schrikken ervan dat je niet zoveel leerde als men dacht.     

Het ligt niet aan jou; je hersenen spelen een spelletje.  

  Ons brein is bang om het bij het verkeerde eind te hebben. Je voelt je niet graag beschaamd omdat je er zeker van bent dat elk deel van je leven in orde moet zijn, en het is onmogelijk dat ze je de schuld kunnen geven dat je het niet van tevoren wist. In werkelijkheid is er geen manier om het te weten. Als ze je eenmaal hebben aangenomen, heb je het gevoel dat je ze moet overtuigen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Maar nu zijn is het spel nog maar net begonnen. Hoe ga je om met onzekerheid? Hoe ga je om met problemen? En wat zal het resultaat zijn van de oplossing die je vindt? Uw nieuwe werkgever bekijkt je als een proefkonijn en vraagt zich dagelijks af of jij de persoon zult zijn die mensen vergeten uit te nodigen of de persoon die het feest tot leven brengt?    

Je krijgt wat anderen je gunnen.  

  Het maakt niet uit of je werknemer of zelfstandige bent. Je wordt betaald op basis van het niveau van waardering van de persoon die het geld uitgeeft.    Mensen werken graag met mensen en werken graag met mensen van wie ze houden. Het is dus je eerste taak om naar aanwijzingen te zoeken: wat waardeert het management of de klant? Wat is hun persoonlijkheidstype? Hebben ze een duidelijk zicht nodig, of vindt men het niet erg als je ze in het ongewisse houdt? Vinden ze het leuk dat je het initiatief neemt, of verwachten ze dat je alles meldt en de strikte procedures volgt?    

Bedoel ik dat je moet leren doen alsof?  

Nee natuurlijk niet! Ik zeg alleen dat als je leert wat de mensen om je heen waarderen, je kunt zien of je het jezelf ziet doen. Een aantal acties, taken of sociale gewoonten passen niet zo goed bij je als de mensen om je heen waarderen, en dat kan geen kwaad. Het is jouw taak om mensen om je heen te vinden met wie je jezelf kunt zijn.  

Wie ben je?    

Als mensen je vragen wie je bent, hoe reageer je dan op die vraag? Zeg je je naam, je functie, waar je vandaan komt, hoe je hier bent gekomen, …   Sommige mensen moeten zichzelf vaak voorstellen en hebben een standaardzin voor deze situaties: Hallo, ik ben Vic, ik ben hardloper en help graag mensen die met zichzelf of anderen worstelen.      Hoe wil je dat mensen je zien, en hoe staat dat in tegenstelling tot hoe ze je nu zien? Geloof me; de meeste mensen weten niet eens hoe mensen over hen denken. Zelfs als ze uren per dag aan hen denken, kan het ongemakkelijk lijken om te vragen hoe ze over je denken. Maar laten we even stilstaan bij deze gedachte: wat als je weet dat de manier waarop mensen over je dachten helemaal verkeerd was na een volledig jaar, 40 uur per week samen te hebben doorgebracht? Vind je dat niet erg? Ik zou liever om de juiste redenen gehaat worden dan om de verkeerde redenen geliefd.  

  

Hoe krijg je het leven dat je wilt, jou gegund door anderen?  

   Gestelde doelen. Als je weet waar je heen gaat, kun je keuzes maken op basis van waar die bestemming is. Als je wilt afvallen en iemand nodigt je uit om hamburgers te eten, dan zul je actie moeten ondernemen op basis van je bestemming. Kun je een salade bestellen in het burgerrestaurant? Is een van je bestemmingen om je vrienden meer van je karakter te laten zien? Dan is dit misschien het moment om met de stroom mee te gaan en uit liefde te worden bespot, omdat je kiest wat je wilt, ongeacht wat iemand daarvan maakt. De mensen die van je houden, zullen dat blijven doen, ongeacht de eigenzinnige dingen die je ze presenteert. Je vrienden zullen je je levenskeuzes gunnen omdat ze een reden hebben om van je te houden. Als dat niet het geval is, gun jezelf het dan om voor jou te kiezen. En als je geen zin hebt om de salade te bestellen, eet dan de burger met friet en dressing. De wereld zal je belonen met pondjes en muffins, maar je mag jezelf net zo goed verwennen als de rest.  

 Waar ga je naartoe?  

   Het maakt niet echt uit wat je doet, maar als je weet waar je naartoe wilt, is er een weg die je daarheen leidt. Je moet je realiseren dat er een perfect leven voor je is, en aan het einde daarvan is er een volmaakt gelukkige jij voor alles wat je hebt bereikt en ervaren. Maar je loopt al achter. Vanaf het moment dat je werd geboren tot het moment dat je deze woorden las, heb je keuzes gemaakt die je niet hielpen om dat perfecte resultaat te krijgen, en dat is prima. Wanneer je een keuze maakt, hou je bij waar je naartoe wil.      Gun jezelf het leven dat je wilt en kijk wie je een deel ervan zal gunnen door je te geven wat je nodig hebt.  

Van bruto naar netto, hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden. Wat overblijft is je belastbaar brutoloon. Daarvan worden dan weer belastingen afgehouden. Wat dan overblijft, is je nettoloon. Je nettoloon is dus het bedrag dat op je bankrekening verschijnt. In België is het verschil tussen bruto en netto groter dan in de meeste andere landen. Bovenop jouw brutoloon betaalt je werkgever overigens ook nog eens patronale bijdragen aan de Staat. Voor je onderneming vertegenwoordig je dus een totale loonkost die hoger ligt dan je brutoloon. Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je kinderen ten laste hebt, worden er minder belastingen afgetrokken en is jouw nettoloon hoger dan dat van iemand anders die bruto precies evenveel verdient als jij, maar die geen personen ten laste heeft. Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Van bruto naar netto, bereken het hier: https://www.jobat.be/nl/art/hoeveel-blijft-er-van-mijn-brutoloon-netto-over  

Bereken je loon

/
Op basis van deze gegevens bedraagt je nettoloon € 0

Vertel ons meer om een accurater resultaat te krijgen

Gezinssituatie
Ten laste Mindervalide
Voordelen
/ maand
%
meestal een percentage tussen 1% en 4%
Gelieve een cataloguswaarde in te vullen
g/km
Gelieve de CO2-uitstoot in te vullen
Geen idee? Ga naar Vroom.be en ontdek de catalogusprijs en CO2 uitstoot van uw wagen.
De waarde van de maaltijdcheques wordt in de berekening niet bij het nettoloon geteld.
Tel hier uw netto voordelen op zoals representatievergoeding, internetabonnement, gsm...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Plan een gratis en vrijblijvende afspraak om samen naar de mogelijkheden te kijken.